Σενάρια παράτασης για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Σενάρια παράτασης για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Λιγότερες από 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και ο αριθμός των εκκρεμών δηλώσεων που αγγίζει τα 2,5 εκατ. πυροδοτεί σενάρια για παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 29 Ιουλίου.

Στο προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα.

Η πρώτη δόση θα υποβάλλεται στις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ σύμφωνα με όσα προβλέπονται και στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να πραγματοποιείται σε έξι δόσεις αντί των πέντε που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ναυτεμπορική, από το σύνολο των 3,9 εκατ. δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, το 54% είναι μηδενικές, το 33% χρεωστικές -με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 723 ευρώ- και το 13% πιστωτικές.

Εν αναμονή της υποβολής των υπόλοιπων 2,5 εκατ. δηλώσεων δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση όμως σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον τυχόν φόρο που θα καταλογιστεί σε επτά δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ