Νέο μηχανισμό για τη στήριξη των επιχειρήσεων προτείνει η Κομισιόν

Νέο μηχανισμό για τη στήριξη των επιχειρήσεων προτείνει η Κομισιόν

Τη δημιουργία ενός εργαλείου φερεγγυότητας μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των υγιών επιχειρήσεων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις και θα αποτελείται από δύο σκέλη: Πρώτον, τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ που εκτείνεται ως το 2027 και, δεύτερον θα υπάρχει ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές με την εγγύηση των κρατών - μελών. Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των κεφαλαίων για την ανάκαμψη θα διοχετευθεί μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε.

Τα κονδύλια θα διατεθούν σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας θα εστιάσει στη στήριξη των κρατών - μελών για να ανακάμψουν και να εξέλθουν ισχυρότερα από την κρίση. Ο κύριος όγκος των χρημάτων θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση βασικών δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα είναι εναρμονισμένες με την προτεραιότητα της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική Ευρώπη.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην παροχή βοήθειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση προγραμμάτων που απέδειξαν την αξία τους στην κρίση, όπως το RescEU ή το Horizon Europe, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό Πρόγραμμα Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ