Η «πράσινη» οικονομία ωφελεί σοβαρά το ΑΕΠ

Τι δείχνει μελέτη του ΟΟΣΑ για τη σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οικονομίας - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η «πράσινη» οικονομία ωφελεί σοβαρά το ΑΕΠ

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ ως και κατά 3% σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλάει για μία Νέα Πράσινη Συμφωνία με σαφή φιλικό προς το περιβάλλον προσανατολισμό έρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη και πώς η βελτίωση της κατάστασης στον αέρα που αναπνέουμε μπορεί να ωθήσει την οικονομία.

Η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ ξεκινά με τη διαπίστωση πως μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται με μειωμένη παραγωγικότητα, καθώς και με αυξημένες ημέρες νοσηλείας και κατ’ επέκταση λιγότερες ημέρες εργασίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μεγάλη εικόνα για την περίοδο 2000-2015 είναι θετική, καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 20%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 2,4%, ενώ όπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση Lancet που επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κατά βάση την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας το κάπνισμα και ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS. Ενας στους οκτώ θανάτους σε όλο τον κόσμο προκαλείται από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι μέσες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δείχνουν μία ανάμεικτη εικόνα και η θέση της Ελλάδας στο παζλ δεν βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις. Σε μεγάλο μέρος της η Ελλάδα εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην ανατολική Μακεδονία και σε τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.

Ωστόσο συνολικά η χώρα μας απέχει σημαντικά από σαφώς πιο καθαρές περιοχές της Ευρώπης όπως είναι η Νορβηγία και η Σκωτία.

Μία αύξηση των σωματιδίων κατά 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο μπορεί να ακούγεται ως απειροελάχιστη όμως στην πράξη, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, μειώνει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,8%. Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δίνει μία σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα όσων τονίζουν την ανάγκη ταχύτερης υιοθέτησης των λιγότερο ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας.

Δεδομένου, δε, ότι η πίεση αυξάνεται και από την Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσων θα κλείσει στα αμέσως επόμενα χρόνια τη στρόφιγγα χρηματοδότησης έργων που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα, η στροφή στις «πράσινες» λύσεις φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο. Στην περίπτωση της Ελλάδας η επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5%, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ