Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος φορολογικός νόμος

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος φορολογικός νόμος

Σε ισχύ έχει πλέον τεθεί και επίσημα ο νέος φορολογικός νόμος με τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Συνταξιούχοι και μισθωτοί θα δουν μικρές αυξήσεις, που ανάλογα με το ύψος των αποδοχών και τον αριθμό των τέκνων κυμαίνονται μεταξύ 11,43 και 16,67 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα ο νέος φορολογικός νόμος εφαρμόζει πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή για μία τριετία και αναστολή του φόρου υπεραξίας, καθώς και εκπτώσεις για την ανακαίνιση κατοικίας (εξαιρώντας ωστόσο τις αγορές υλικών). Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά δαπάνες ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2020 και 2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην περίοδο 2021-2023, όπου θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια.

Επίσης, προκειμένου να αποφύγει την προσαύξηση φόρου ο φορολογούμενος θα πρέπει να εμφανίζει ηλεκτρονικές πληρωμές ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Στον υπολογισμό του εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες για διατροφή διαζυγίου. Προβλέπεται επίσης μείωση του εισοδήματος επί του οποίου γίνεται ο υπολογισμός με βάση τα ενοίκια που καταβάλει ο φορολογούμενος για τον ίδιο ή για προστατευόμενα μέλη.

Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση στοχεύει στην καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που δεν θα μειώσουν μόνο την φοροδιαφυγή αλλά θα οδηγήσουν σε άμεση επιστροφή φόρου σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή χθες και στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρωμένο σχέδιο απλοποίησης των συναλλαγών του πολίτη με την φορολογική διοίκηση, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση για επιχειρήσεις και πολίτες καθώς και τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Κατεβάστε τον νέο φορολογικό νόμο 4646/2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ