Σημάδια σύγκλισης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Σημάδια σύγκλισης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας δήλωσαν την Παρασκευή πως επιθυμούν να υπογράψουν μια αρχική συμφωνία που θα καθορίζει τις εμπορικές τους σχέσεις.

Σχεδόν 16 μήνες μετά το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου που έχει προκαλέσει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ εμφανίστηκαν την Παρασκευή με… ειρηνευτική διάθεση.

Το Πεκίνο θέλει να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για μια αρχική συμφωνία αλλά δεν θα φοβηθεί να προχωρήσει σε αντίποινα αν αυτό κριθεί αναγκαίο δήλωσε ο Σι. «Αν είναι αναγκαίο θα απαντήσουμε σε κάθε επίθεση αλλά πρέπει να εργαστούμε ενεργά ώστε να μην έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Δεν τον ξεκινήσαμε εμείς και δεν είναι κάτι που επιθυμούμε» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Μία συμφωνία με την Κίνα είναι πιθανόν πολύ κοντά, δήλωσε λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τα αμερικανικά συμφέροντα που έχουν πληγεί στο παρελθόν από την κινεζική εμπορική πολιτική. «Είπα στον πρόεδρο Σι πως αυτή δεν μπορεί να είναι μια ίση συμφωνία. Εμείς ξεκινάμε από το πάτωμα και εσείς είστε ήδη στο ταβάνι» δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι Fox.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να καθησυχάσουν τα πνεύματα στην πρώην βρετανική αποικία που δονείται τους τελευταίους μήνες από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ