Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και κλήση στους τραπεζίτες για τις χρεώσεις

Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και κλήση στους τραπεζίτες για τις χρεώσεις

Οι χρεώσεις που επιθυμούν να επιβάλλουν οι τράπεζες σε μία σειρά συναλλαγών θα τεθούν σήμερα επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο τραπέζι και η αναστολή της εφαρμογής ΦΠΑ για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά το 2006.

Την αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες με ημερομηνία έκδοσης μετά την 1.1.2006 ανακοίνωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως διευκρίνισε η αναστολή θα έχει διάρκεια τρία χρόνια. Το μέτρο ελπίζεται πως μπορεί να αναθερμάνει την «παγωμένη» κτηματαγορά, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς τουλάχιστον 100.000 νεόδμητα ακίνητα αναζητούν ματαίως αγοραστή τα τελευταία χρόνια.

Η αναστολή του ΦΠΑ έχει θετική επίπτωση και στις τράπεζες καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων και κατ’ επέκταση βελτιώνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους.

Αναφερόμενος στις τράπεζες ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες από το βήμα του ίδιου συνεδρίου πως θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιδείξουν υγιή συμπεριφορά και εξήγγειλε πως θα συζητήσει με τις διοικήσεις τους σήμερα το θέμα των χρεώσεων.

Οι τράπεζες προτίθενται να επιβάλουν νέες χρεώσεις για μια σειρά εργασιών ακόμα και αν πρόκειται για ερώτηση υπολοίπου μέσω των δικών τους ΑΤΜ, ενώ συζητείται επίσης η επιβολή χρεώσεων και στις ψηφιακές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστών, smartphones ή tablets.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ