Κοινωνικό μέρισμα για φτωχούς και... επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Δημοσιονομικός χώρος 139 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εταιρειών βρέθηκε στον προϋπολογισμό του 2019 - Πώς θα καταβληθεί

Κοινωνικό μέρισμα για φτωχούς και... επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες για τον τρόπο διανομής έκτακτου μερίσματος 139 εκατ. ευρώ προς τα νομικά πρόσωπα -υπάρχει σχετική αναγραφή στο προσχέδιο του προϋπολογισμού- αναμένονται από την κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Τη σχετική πρόθεση επιβεβαίωσε χθες κυβερνητικό στέλεχος χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής του συγκεκριμένου ποσού. Στα νοικοκυριά, θα μοιραστεί έκτακτο μέρισμα άνω των 200 εκατ. ευρώ ενώ μέσα στο 2019 θα πιστωθεί και ολόκληρο το κονδύλι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καταβολή φέτος, αναδρομικών στους συνταξιούχους. 

Έκτακτο μέρισμα και για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε χθες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενσωματώνεται ένα κονδύλι 139 εκατ. ευρώ προς διανομή για τις επιχειρήσεις η καταβολή του οποίου θα εξειδικευτεί, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κονδύλι αυτό, θα είναι ξεχωριστό από το αντίστοιχο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τα νοικοκυριά ενώ μαζί με το αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα συνθέσουν το πακέτο των «εκπλήξεων» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι οποιοδήποτε ποσό περισσέψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (δηλαδή το ποσό που θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ) να διανεμηθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση απλώς συσσωρεύεται στο αποθεματικό για το χρέος.

Τι δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό (ούτε του 2019 ούτε του 2020); Κονδύλι για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων οι οποίες είναι πολλές. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και ο βασικός λόγος είναι ότι θέλει να βγει στο «ξέφωτο» των ετών 2021 και μετά όπου θα υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια λόγω και της επικείμενης μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέσα στο 2019, δεν θα υπάρξουν πληρωμές για τα αναδρομικά καθώς η κυβέρνηση πρώτα θα νομοθετήσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και μετά θα ξεκινήσει να υπολογίζει τα αναδρομικά. Ο νόμος δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου οπότε περιθώρια για καταβολή χρημάτων μέσα στο έτος δύσκολα θα υπάρξουν. Επίσης, αυτές καθ’ αυτές οι διεκδικήσεις θα μοιραστούν σε κομμάτια.

Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Εργασίας καλείται να νομοθετήσει: πρώτον την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, δεύτερον την κατάργηση της περικοπής που έχει επέλθει στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα αποδοχών από συντάξεις άνω των 1300 ευρώ, και 3ον την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων όσων έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πρώτα θα γίνει η νομοθέτηση αυτών των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας και μετά θα γίνει ο υπολογισμός των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Προς το παρόν, στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη. Αυτή θα είναι και η πρώτη φάση. Θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε υπολογισμό εισφορών και επικουρικών συντάξεων αλλά και στην αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης.

Όσον αφορά στην μεγάλη εκκρεμότητα η οποία έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις την περίοδο μετά το 2012, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει κριθεί ακόμη τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη μεγάλη υπόθεση που αφορά σε επιστροφή αναδρομικών είτε για χρονική περίοδο 10 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) είτε ακόμη και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 κάτι που προφανώς θα έχει τεράστιες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αναδρομικές διεκδικήσεις, όταν θα τελεσιδικίσουν, θα καταβληθούν σε πολλές δόσεις στους δικαιούχους ακόμη και σε βάθος 5ετίας ή 6ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ