Σκόπια: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη γειτονική χώρα

Αποτελεί ή όχι λόγο το κόστος εργασίας για τη μεταφορά των παραγωγικών του εγκαταστάσεων στην Βόρεια Μακεδονία;

Σκόπια: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη γειτονική χώρα

"Κλείνουν τα εργοστάσια τους και τα μεταφέρουν στην Βουλγαρία και τα Σκόπια". "Πηγαίνουν στα Σκόπια γιατί όλα είναι φθηνότερα"  Αυτές είναι δύο από τις πολλές εκφράσεις που ακούει κανείς για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Ένας από τα ισχυρά όπλα που διαθέτουν οι βόρειοι γείτονες μας είναι το χαμηλό μισθολογικό κόστος το οποίο όμως χάνει κάτι από την αίγλη του καθώς και στην Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση προχωράει σε αυξήσεις με εργοδότες και επιμελητήρια να αντιδρούν. 

Συγκεκριμένα ο πραγματικός καθαρός μισθός της Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο 2019, αφού αυξήθηκε κατά 7,2% το Δεκέμβριο 2018, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Σε ονομαστικούς όρους, ο μέσος καθαρός μισθός στη Βόρειο Μακεδονία αυξάνεται κατά 2,0% στα 24,517 δηνάρια (396,2 ευρώ) τον Ιανουάριο του 2019.

Η ισχυρότερη ετήσια αύξηση των μισθών σε ονομαστικούς όρους, 9,6%, καταγράφηκε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής εργασίας, ακολουθούμενη από τον τομέα εξόρυξης και λατομείων με ποσοστό 8,3%. Σε μηνιαία βάση, ο μέσος ονομαστικός καθαρός μισθός στη Βόρειο Μακεδονία μειώθηκε κατά 4,8% φέτος τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Βόρεια Μακεδονία, η νέα αύξηση των κατώτατων μισθών αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές ώστε να επιλέξουν την χώρα αυτή ως επενδυτικό προορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα του Επιμελητηρίου, ένας νέος νόμος περί κατώτατων μισθών θα καταστήσει τη χώρα λιγότερο ελκυστική, διότι θα επιβάλει πρόσθετα μη προγραμματισμένα κόστη στις επιχειρήσεις.

Στην αρχή του 2019, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από 10% σε 18% για εκείνους των οποίων οι καθαροί μισθοί υπερβαίνουν τα 900 ευρώ. Σε περίπτωση νέας αλλαγής του νόμου περί κατώτατου μισθού, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν και πάλι πρόσθετες δαπάνες που δεν έχουν ρυθμιστεί εγκαίρως στους προϋπολογισμούς τους. Το 85% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι για τη λήψη τέτοιων μέτρων η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώνει ένα χρόνο νωρίτερα τις επιχειρήσεις.

Η Διεύθυνση Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πιστεύει ότι οι αντιδράσεις των εταιρειών, είτε είναι ξένες είτε τοπικές, είναι δικαιολογημένες. Συμφωνούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε, επίσης, ότι η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει εκ νέου σε άτυπη οικονομία και αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η Υπουργός Εργασίας κ. Mila Carovska, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι, ως εκ τούτου, θα ενισχυθεί πάλι φέτος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο ελάχιστος μισθός θα φτάσει από 12.000 σε 14.000 δηνάρια. Το Γερμανικό επιμελητήριο διεξάγει νέα έρευνα μεταξύ εγχώριων και ξένων εταιρειών από τον τομέα της βιομηχανίας της πΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ