Πονοκέφαλοι για την Cosco λόγω αρχαιολογίας

Πονοκέφαλοι για την Cosco λόγω αρχαιολογίας

Μεγάλο μέρος του Πειραιά κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο επενδυτικό σχέδιο της Cosco.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης, καθώς και τμήμα του 3ου διαμερίσματος. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται μεταξύ άλλων τμήματα των Μακρών Τειχών, ο τάφος του Θεμιστοκλή, το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, δεξαμενές, λατομεία και κατάλοιπα από κατοικίες της κλασικής και της πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Εντός της περιοχής περιλαμβάνονται επίσης τα Βοτσαλάκια και η Φρεαττύδα, ενώ το ΚΑΣ θα συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα της ειδικής κήρυξης για τα Μακρά Τείχη.

Από την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου εξαιρούνται η περιοχή του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις, ωστόσο το ΚΑΣ φέρεται να εξέφρασε ανησυχίες για την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα που προβλέπεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΛΠ ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητήσει την Παρασκευή την προσφυγή που έχουν καταθέσει κατασκευαστικές εταιρείες για τον διαγωνισμό ανάπτυξης της νέας βάσης για τα κρουαζιερόπλοια. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ