Το σενάριο για την προεκλογική καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 700 χιλιάδες υπαλλήλους

Ενδείξεις για «περίσσευμα» 658 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό – Σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων από δώρα και επιδόματα

Το σενάριο για την προεκλογική καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 700 χιλιάδες υπαλλήλους

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κατάργησης των δύο δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) αλλά και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αργήσει. Είναι πολύ πιθανό ότι η απόφαση θα έχει ληφθεί πριν από το Πάσχα κάτι που σημαίνει ότι και η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά το θέμα.

 

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ολομέλεια δεν θα πάει κόντρα στο τμήμα που έβγαλε απόφαση χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματικές τις καταργήσεις των δώρων. Έτσι, το δίλημμα που θα τεθεί στην κυβέρνηση είναι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αφεθούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μέσω των δικαστηρίων ή αν θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος. Η πολιτική απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την καταβολή των δώρων (1000 ευρώ ανά έτος ανά υπάλληλο) και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο προκειμένου να φανεί και ως παροχή.

Στο μεγάλο ερώτημα αν υπάρχουν τα χρήματα, η συζήτηση φτάνει στο … μυστήριο των 658 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο εμφανίζεται ως «αδιάθετο». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την ύπαρξή του ωστόσο τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δίμηνο κάνουν σαφή αναφορά:

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 ανήλθαν στα 8,965 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9,534 δισ. ευρώ). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ». Αν αφαιρεθούν τα 324 εκατ. ευρώ από τα 982 εκατ. ευρώ, προκύπτει η διαφορά των 658 εκατ. ευρώ στην οποία είχε αναφερθεί στην έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι μπορούν να καλυφθούν τα αναδρομικά για τα δώρα και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο δεδομένου ότι το ποσό (θεωρητικά τουλάχιστον) έχει ήδη περισσέψει. Το αν αυτό θα ισχύσει τελικώς, θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ