Το Airbnb στέλνει στα ύψη τα ενοίκια - 1.200 ευρώ για τριάρι στο Κουκάκι!

Στην επεξεργασία κοινής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προχωρά η κυβέρνηση

Το Airbnb στέλνει στα ύψη τα ενοίκια - 1.200 ευρώ για τριάρι στο Κουκάκι!

Ο πυρετός του Airbnb έχει προκαλέσει παρενέργειες στην αγορά των μισθώσεων κυρίως σε γειτονιές κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Κλασικά αθηναϊκά δυάρια ηλικίας 40 ετών στο Κουκάκι ενοικιάζονται επιπλωμένα ακόμα και 650 ευρώ και μεγαλύτερα διαμερίσματα μισθώνονται έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα.

Παρόμοια εικόνα βλέπει κανείς και στο Παγκράτι που και αυτό τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εδώ ένα επιπλωμένο δυάρι δίνεται ακόμα και για 800 ευρώ τον μήνα, ενώ για τα ελεύθερα οι τιμές κυμαίνονται στα 450-500 ευρώ. Για λίγο πιο μεγάλα και επιπλωμένα διαμερίσματα με ένα επιπλέον δωμάτιο όμως η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και πάνω από τα 800 ευρώ ή και τα 1.200 ευρώ λόγω θέας. Όπως και στο Κουκάκι, σε αυτές τις κατηγορίες διαμερισμάτων είναι δύσκολο να βρεθεί μη επιπλωμένο. Μικρότερη είναι η πίεση που ασκεί το Airbnb στην κτηματαγορά στους Αμπελοκήπους και στην Κυψέλη όπου είναι δυνατή η ανεύρεση μικρών διαμερισμάτων για 350 ευρώ τον μήνα. Στα Εξάρχεια που μαζί με το Κουκάκι είναι τα δύο προπύργια του Airbnb στην Αθήνα υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών που ξεκινά από τα επίπεδα των 300-350 ευρώ και φτάνει ως τα 500 ευρώ για ένα δυάρι 40 ετών.

Ψάχνουν να βάλουν χαλινάρι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Να περιορίσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από τη δραστηριότητα του Airbnb.

Για τον λόγο αυτό δημιουργείται επιτροπή με τη συμμετοχή παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Τουρισμού και Εργασίας για το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης που θα επιχειρήσει να βάλει “χαλινάρι” στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σχετικός νόμος υπάρχει μεν από το 2016 και εισάγει περιορισμούς όπως η μη μίσθωση ακινήτου για συνολικό διάστημα άνω των 90 ημερών ετησίως, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ