Προειδοποιήσεις για την οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Προειδοποιήσεις για την οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Οι διεκδικήσεις των αναδρομικών από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεσή του για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το Γραφείο υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που ελοχεύουν για την οικονομία από την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. "η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά δεν είναι η μόνη αιτία αβεβαιότητας για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Το Γραφείο παραθέτει ως παράγοντες αβεβαιότητας την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit αλλά και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Αναφερόμενο στον βασικό μισθό το Γραφείο υποδέχεται με θετικό τρόπο την αύξησή του στα 650 ευρώ σημειώνοντας πως «το γενικό συμπέρασμα είναι πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται σε πρώτη φάση να έχει θετική επίπτωση στην κατανάλωση. Επίσης, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερο του κλάδους που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και σαφώς λιγότερο τους εξαγωγικούς κλάδους, συνεπώς δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ