Ερωτηματικό η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ερωτηματικό η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Βαρύ είναι το πέπλο αβεβαιότητας που για μία ακόμη φορά έχει καλύψει την οικονομία με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις ανησυχίες και να αντιστρέψει το κλίμα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να... προσπεράσει το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Όμως τελικά τα πράγματα είναι διαφορετικά. ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμάει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και θα μπορούσε να περιμένει δύο χρόνια για να το κάνει.

Από την άλλη πλευρά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει σύντομα στις αγορές, με στόχο τη δημιουργία μιας κανονικής καμπύλης επιτοκίων η οποία θα αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών ώστε να χρηματοδοτείται σαν κανονική χώρα, όπως ήταν εξάλλου και ο βασικός στόχος του τελευταίου μνημονίου που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήθελαν την Ελλάδα να «επιχειρεί έξοδο» στο τέλος του 2018 – αρχές 2019, οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και εγχώριο πολιτικό σκηνικό όμως προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές.

Το ενδεχόμενο μάλιστα η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων που θα αγοραστούν σε σημαντικό βαθμό από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της πιθανής διεύρυνσης της δυνατότητάς τους να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί επαρκεί για μια 2ετία, αλλά όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές η αξία του ως «ασφάλεια» μειώνεται.

Έλληνες αξιωματούχοι, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της JP Morgan για την Ελλάδα, ανέφεραν ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 25 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια ευελιξίας για τη χώρα να αποφασίσει εάν θα βγει στις αγορές ή αν θα επαναγοράσει το χρέος του ΔΝΤ ή το βραχυπρόθεσμο χρέος της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα το διεθνές περιβάλλον προβληματίζει, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια σε μια εποχή που ο οικονομικός κύκλος δείχνει να «γυρίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ