«Κόκκινο» από παντού στις εξαγγελίες παροχών

Το νέο σενάριο για τις συντάξεις προβλέπει «ψαλίδι» με… μέτρο

«Κόκκινο» από παντού στις εξαγγελίες παροχών

Να αλλάξει την ατζέντα πασχίζει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν τους κάθεται με τίποτε κι όσο βλέπουν ότι τα χρονικά περιθώρια ως τη ΔΕΘ και την επιστροφή των δανειστών στενεύουν επικίνδυνα, τόσο εντείνεται η νευρικότητα.

 

Κατ’ αρχάς, το πλάνο που προέβλεπε ανακοινώσεις ή διαρροές ως τις αρχές Σεπτεμβρίου για το εύρος και το είδος των παροχών από το φετινό, εκτιμώμενο υπερπλεόνασμα, αλλά και για τις φοροελαφρύνσεις από το προσδοκώμενο δημοσιονομικό περίσσευμα του 2019, έχει πάει περίπατο. Ο Ε. Τσακαλώτος, πριν φύγει για ολιγοήμερον ανάπαυση, έχει κάνει τις εισηγήσεις του, έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις του για τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί περαιτέρω και είναι ενδεικτικό ότι στη συμβολική ημέρα της 20ης Αυγούστου θα είναι εκτός Αθηνών, εφόσον δεν προκύψει κάποιο έκτακτο συμβάν.

Από εκεί και πέρα, αν και η εθνική τραγωδία έχει «παγώσει» όλες τις σκέψεις για πανηγυρικές εξαγγελίες, ο σχεδιασμός για παροχές τουλάχιστον από το βήμα της ΔΕΘ, παραμένει σε ισχύ, αλλά έχει γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί επ’ ουδενί στην παρούσα φάση να επικοινωνήσει την «αλλαγή σελίδας», την «επιστροφή στην κανονικότητα», την «έξοδο από την κρίση». Ο προβληματισμός εντείνεται από το γεγονός ότι εκτός του βαρύτατου κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, τα μηνύματα από όλες τις πλευρές πριν από την επιστροφή του Κουαρτέτου στην Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικά ακόμα και για τα συντηρητικά πλάνα, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων ήτοι για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019. Η κεντρική γραμμή είναι, πλέον, ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να ανοίξει επισήμως πριν από τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο ο σχετικός φάκελος ενισχύεται σε καθημερινή βάση με επιχειρήματα για την απόκρουση των αντιρρήσεων από τους Θεσμούς.

Ποια είναι η βασική γραμμή άμυνας που «χτίζει» η ελληνική πλευρά; Ότι το φετινό πλεόνασμα τείνει προς το 4%, δίνοντας έτσι την τάση και για το 2019, άρα ενισχύεται το επιχείρημα ότι η νέα μείωση των συντάξεων είναι δημοσιονομικά αχρείαστη για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5%. Ποια είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας; Ότι θα μπορούσε να γίνει ένας συμβιβασμός με τα προβλεπόμενα αντίμετρα, δηλαδή με κοινωνικές παροχές, που έχουν δρομολογηθεί από 1/1/2019, προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι κραδασμοί από την άγρια περικοπή των συντάξεων. Κι εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της κυβερνητικής αναδίπλωσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις βολιδοσκοπήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο για το θέμα των συντάξεων, έχει βρει «τοίχο», καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θεωρούν ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν είναι μόνο δημοσιονομικό μέτρο αλλά και διαρθρωτικό, αφού στοχεύει στην δικαιότερη κατανομή των βαρών του νέου Ασφαλιστικού μεταξύ εργαζομένων (και μελλοντικών συνταξιούχων) και νυν συνταξιούχων. Επιπλέον, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η ανάκληση μέτρων τέτοιας βαρύτητας, πριν καλά- καλά βγει η χώρα από το προστατευτικό πλαίσιο των Προγραμμάτων, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, ενώπιον των οποίων θα δίνει εξετάσεις σε καθημερινή βάση η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου. Ποια είναι, πλέον, η επιλογή της κυβέρνησης για να αποφύγει τα χειρότερα; Να διαπραγματευθεί μέχρις εσχάτων τη μερική έστω περικοπή της προσωπικής διαφοράς ή την κατάργηση της σε βάθος δύο ή τριών ετών, με στόχο να περιοριστούν οι εισοδηματικές απώλειες για τους συνταξιούχους πριν στηθούν οι κάλπες.

Και κάπου εδώ αναδύεται το νέο δίλημμα; Πού θα ρίξει το βάρος της διαπραγμάτευσης; Στις συντάξεις ή στο εύρος των παροχών κι ελαφρύνσεων, που έχει υποσχεθεί δημοσίως ο Πρωθυπουργός; Διμέτωπη μάχη θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ αμφισβητούν τα υπερπλεονάσματα που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι τα περισσεύματα που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ είναι μάλλον λογιστικά και σίγουρα όχι μόνιμου χαρακτήρα.

Το μόνο σίγουρο είναι το Euroworking Group της 30ης Αυγούστου θα βρει ανέτοιμη την ελληνική πλευρά να ανοίξει τέτοια συζήτηση, παρά τις άγαρμπες προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να επαναφέρουν άτσαλα στην ατζέντα το φάκελο της οικονομίας. Επιπλέον, ο Ε. Τσακαλώτος θα κληθεί να δώσει τα πρώτα διαπιστευτήρια της μεταμνημονιακής περιόδου στο άτυπο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις ένα 24ωρο πριν ο Α. Τσίπρας σταθεί στο βήμα της ΔΕΘ, για να εξαγγείλει παροχές. Θα μπορέσει;

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ