Μεγαλώνει συνεχώς το ρήγμα ΣΕΒ και κυβέρνησης

Φόβοι στον επιχειρηματικό κόσμο για υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις

Μεγαλώνει συνεχώς το ρήγμα ΣΕΒ και κυβέρνησης

 

Mε μικροπολιτική ατζέντα, διπλή προεκλογική γλώσσα και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" αντιμετωπίζει τον επιχειρηματικό κόσμο ο Πρωθυπουργός, επιλέγοντας την υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις και την κόντρα με το ΣΕΒ για να ενισχύσει προεκλογικά το κοινωνικό προφίλ του. Την ίδια στιγμή όμως, για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, ανοίγει γέφυρες με το ΣΒΒΕ τον οποίο όρισε κοινωνικό εταίρο, επιδιώκοντας να έχει ...και έναν άλλο συνομιλητή-αντίπαλο δέος στο ΣΕΒ.

Γι αυτό και στην πρόσφατη ομιλία του στο ΣΒΒΕ ο κ. Τσίπρας δε δίστασε να διαχωρίσει τους Βόρειους από του "Νότιους", αποδίδοντας στην ηγεσία του ΣΕΒ «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», σε αντίθεση με το Σύνδεσμο Βορείου Ελλάδος, "ο οποίος κινείται απολύτως με γνώμονα το τι χρειάζεται να αλλάξει στην αγορά και πίσω από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του «δεν κρύβονται άλλα κίνητρα».

 

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η σκληρή κόντρα του Πρωθυπουργού με το ΣΕΒ, που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα, σχετίζεται με την κυβερνητική δυσαρέσκεια για την κριτική του ΣΕΒ, την κρίσιμη σημερινή συγκυρία κατά την οποία συμπίπτει η μεταμνημονιακή με την προεκλογική περίοδο. Η σύμπτωση αυτή δημιουργεί σε επιχειρηματίες και επενδυτές το φόβο, ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, επιλέγοντας το λαϊκισμό από την υπευθυνότητα, με προτεραιότητα την εξασφάλιση ψήφων και όχι την σταθερή πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη και τη μείωση φόρων. Ο φόβος αυτός επιβεβαιώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές τόσο με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά όσο και για τη συζήτηση για αναίρεση της δέσμευσης για τη μείωση των συντάξεων.

Κύκλοι της αγοράς και ο ΣΕΒ, αντιδρούν, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και οι φοροελαφρύνσεις και η στάση αυτή δίνει το λάθος μήνυμα στις αγορές, η εμπιστοσύνη θα χαθεί και οι επενδυτές δεν θα έρθουν.

Έτσι μετά από δύο χρόνια ειρηνικής συμβίωσης, κατά τα οποία ο ΣΕΒ στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, το τελευταίο διάστημα μετά την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου, το κλίμα άλλαξε. Για τον Πρωθυπουργό η κριτική του ΣΕΒ συνδέεται με τον αντιπολιτευτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από την Ξενοφώντος τονίζουν "δεν κρίνουμε κόμματα αλλά πολιτικές. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία και να μη στέλνουμε λάθος μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές, υπαναχωρώντας στις μεταρρυθμίσεις".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης δηλώνει στο MoneyPro "Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τους στόχους του προγράμματος και εφόσον επιτευχθούν αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο να αξιοποιηθεί με προτεραιότητα στις φοροελαφρύνσεις για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να υπάρξει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία".

Οι διαφωνίες

Τα εργασιακά, η επαναφορά της υποχρεωτικής διαιτησίας, το νομοσχέδιο για τη συνευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τις υπεργολαβίες και η τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων ώστε να έρθουν οι φοροελαφρύνσεις ως αντίμετρα, αποτελούν τα κύρια ζητήματα της κριτικής του ΣΕΒ. Πηγή της ενόχλησης της κυβένρησης για τον ΣΕΒ ήταν το εβδομαδιαίο δελτίο του συνδέσμου, στο οποίο γίνεται αναφορά στα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι.

Η κριτική του ΣΕΒ αφορά τη νέα στάση της κυβέρνησης για την οικονομία, τη χαλαρή μεταρρυθμιστική διάθεση -που αναμένεται να χαλαρώσει κι άλλο εν όψει τον εκλογών του 2019, την ξεχασμένη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει μείνει στις καλένδες, και τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων αλλά και το νομοσχέδιο για τις εργολαβίες και υπεργολαβίες, που θα επιβαρύνει με κόστος και γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, ορίζοντάς τες υπεύθυνες να ελέγχουν τους υπεργολάβους ...αντί για την Επιθεώρηση Εργασίας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε εξάλλου , "η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί μέτρα με τα οποία τις αποθαρρύνει. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις υπεργολαβίες.

Επίσης ο κ. Φέσσας τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργοδότες σε «καλούς» και «κακούς». «Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, ούτε και το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Η χώρα χρειάζεται να μεταβεί στην κανονικότητα, αλλά με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις συντάξεις, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των συντάξεων.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ