«Καμπανάκι» Κοστέλο για χρέος και μεταρρυθμίσεις

«Καμπανάκι» Κοστέλο για χρέος και μεταρρυθμίσεις

Στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνήσουν για την Ελλάδα σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του κλιμακίου των θεσμών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο  μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 

Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία στέλνει ένα μήνυμα πως η Ελλάδα όταν βγει από το πρόγραμμα θα είναι σε «εύθραυστη κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spead και όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις τράπεζες αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ξεκαθάρισε πως οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Κοστέλο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της, και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, διότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη. «Είναι σημαντικό και οι εταίροι να κάνουν τις προσπάθειές τους.

Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πρόγραμμα οκτώ χρόνια και πολλά έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και είναι έτοιμη να απογειωθεί. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα αλλά βασική πρόκληση αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτεί οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την Ελλάδα να έχει βιώσιμες πολιτικές».

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα και στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα απαιτήσουν πέντε με δέκα χρόνια να ολοκληρωθούν.