Έρχονται τα business plan των ΔΕΚΟ που ελέγχει το υπερταμείο

Έρχονται τα business plan των ΔΕΚΟ που ελέγχει το υπερταμείο


Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεων του Δημοσίου, αλλά και στους ανθρώπους που την ασκούν, ετοιμάζει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Πρόθεση της διοίκησης του λεγόμενου «Υπερταμείου» που έχει υπό τον έλεγχο του όλες τις μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου είναι αυτές να λειτουργούν ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον σε επίπεδο διακυβέρνησης και ενημέρωσης για τα οικονομικά τους στοιχεία.

Την ερχόμενηεβδομάδα αναμένεται να υποβληθούν προς αξιολόγηση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) τα business plans των ΔΕΚΟ οι οποίες πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχο της αλλά και θυγατρικών της όπως η ΕΤΑΔ.

Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ αφού μελετήσει και εγκρίνει χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους θα τα επιστρέψει προς υλοποίηση και θα ξεκινήσει τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής τους.

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά μία νέα εποχή των ΔΕΚΟ καθώς θα λειτουργούν υπό το καθεστώς μίας νέας εταιρείας συμμετοχών που θα ακολουθεί αρχές εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως αναφέρει το καταστατικό της.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕΣΥΠ μεταβιβάστηκαν:

- Το 34% της ΔΕΗ (ένα 17% παρέμεινε στο ΤΑΙΠΕΔ)

- Το 51% της ΕΥΔΑΠ (ένα 11% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ)

- Το 51% της ΕΥΑΘ (ένα 24% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ)

- ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ)

- ΟΑΚΑ

- ΕΛΤΑ

- Το 25% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» (άλλο ένα 35% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ)

- Ελληνικές Αλυκές

- ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

- Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)

- ΔΕΘ - Helexpo

- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ)

- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ