Αυτές είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος

Υψηλότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και για το 2018 - Κατεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος

Αυτές είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος

Πρόβλεψη για ακόμη υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα εγγράψει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Για το 2017, η πρόβλεψη αναθεωρείται στο +2,4% ακόμη και μετά τη δαπάνη για το κοινωνικό μέρισμα που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή ενώ για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο +3,8% πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. προς τα κάτω αναθεωρείται η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017 (+1,6% ανάπτυξη αντί για +1,8%) ενώ για το 2018 ο πήχης διαμορφώνεται στο +2,5%. Στα 50,5 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του 2018 με αύξηση 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2017. 

Σημαντικές «διορθώσεις» αναμένεται να γίνουν στον προϋπολογισμό και όσον αφορά στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Οι διορθώσεις αφορούν τόσο στην εκτίμηση αποτελέσματος για τη φετινή χρονιά όσο και στην πρόβλεψη για το 2018. Έτσι:

  1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να εκτιμηθούν για φέτος στα 48,7 δις. ευρώ, αισθητά μειωμένα κατά 2,9 δις ευρώ συγκριτικά με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (σ.σ μέχρι τώρα όλες οι συγκρίσεις προκειμένου να φανεί αν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, γίνονται με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο μεσοπρόθεσμο. Έτσι, δικαιολογείται και το γεγονός ότι καταγράφεται πολύ μεγάλη υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είχε διαμορφωθεί στα 51,664 δις. ευρώ. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού έγινε η πρώτη διόρθωση προς τα κάτω στα 49,8 δις. ευρώ αλλά τώρα με τον προϋπολογισμό ο πήχης θα κατέβει ακόμη χαμηλότερα στα 48,7 δις. ευρώ. Η μείωση των 2,9 δις. συγκριτικά με την εκτίμηση του μεσοπρόθεσμου, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις αυξημένες επιστροφές φόρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 2,9 δις. ευρώ της διαφοράς, τα 2,3 δις. ευρώ οφείλονται στην αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τις επιστροφές φόρου οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 4,7 δις. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης στο μεσοπρόθεσμο για μόλις 3,3 δις. ευρώ.
  2. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 50,5 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την εκτίμηση που είχε γίνει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αναθεωρημένη πρόβλεψη που είχε γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο ανέβαζε την πρόβλεψη των εσόδων του 2018 στα 51,273 δις. ευρώ ενώ το προσχέδιο κατέβαζε τον πήχη στα 50,693 δις. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο θα εγγράψει στον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί κατά τουλάχιστον 0,3% τον επίσημο μνημονιακό στόχο του 3,5% ενώ για το 2017 η τελική εκτίμηση θα διαμορφωθεί στο 2,45% με ενσωματωμένο στο σκέλος των δαπανών το κονδύλι για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ύψους περίπου 1,4 δις. ευρώ. Αν από το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς εξαιρεθεί η δαπάνη του κοινωνικού μερίσματος τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,2%

Οι εκτιμήσεις των θεσμών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερο «αισιόδοξες» σε σχέση με αυτές που θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Για το 2017, οι δανειστές υπολογίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για το κοινωνικό μέρισμα). Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Και αυτό διότι η συμφωνία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές είναι μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας συνθήκη η οποία φαίνεται να εκπληρώνεται ούτως ή άλλως. Το μαξιλάρι αυτό συμφωνήθηκε να διατηρηθεί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση αναθεώρησης προς τα κάτω των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία θα ανακοινώσει την τελική εκτίμηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Η πρόβλεψη για μεγαλύτερη πρωτογενή πλεονάσματα τόσο το 2017 όσο και το 2018 θα συνοδεύεται πάντως από διόρθωση της εκτίμησης για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017 θα «διορθωθεί» στο 1,6% από 1,8% που είχε εγγραφεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Όσον αφορά στο 2018, ο πήχης της ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4-2,5% δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ