Κομισιόν: Ανάκαμψη 2,7% της ελληνικής οικονομίας

Κομισιόν: Ανάκαμψη 2,7% της ελληνικής οικονομίας
Tην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2016, αλλά και τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης εντός του 2017, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«H ανάκαμψη στηρίζεται από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές», έχει τίτλο η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι μετά από μια ήπια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά το δεύτερο μισό του 2016 και να επιταχυνθεί σημαντικά το 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενίσχυση του ΑΕΠ το 2017 θα είναι αποτέλεσμα του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη βελτίωση της ρευστότητας στον επιχειρηματικό τομέα λόγω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι επενδύσεις και η βελτίωση της αγοράς εργασίας θα στηρίξουν την αναμενόμενη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένει ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016 κατά 0,3%.

Για το 2017 η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει «ισχυρή» και θα διαμορφωθεί στο 2,7%, χάρη στη σταδιακή ομαλοποίηση του δημοσιονομικού τομέα και τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίων με την πάροδο του χρόνου. Την ίδια χρονιά, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί χάρη στις επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις εξαγωγές. Επιπλέον, το 2017 προβλέπεται «απογείωση» των επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να στηριχθούν από τη βελτίωση των πιστωτικών όρων και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το 2018, η Επιτροπή προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να ενισχύεται με ταχύ ρυθμό και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,1%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ