Επιμένουν σε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού οι θεσμοί

Επιμένουν σε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού οι θεσμοί
Στο ζήτημα νέων αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση επέμεινε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης (παρουσία του Πόλ Τόμσεν) είπε πως η συζήτηση που έγινε ήταν σύντομη και αφορούσε τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαπίστωσε πρόοδο λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Ωστόσο αμέσως μετά επεσήμανε: «Στο επόμενο eurogroup θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Παράλληλα, θα συζητήσουμε για τιςμεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, την κοινωνική ασφάλιση».

«Η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόθεσης του ΔΝΤ να πάει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, όπως διαβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για ενθαρρυντική πρόοδο που έγινε με την εκταμίευση των τελευταίων κονδυλίων της πρώτης αξιολόγησης. Υπάρχει καλή πρόοδος σε μια σειρά από θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

Ωστόσο δεν έκρυψε ότι υπάρχει πολυπλοκότητα στα θέματα που έχουν απομείνει για τη δεύτερη αξιολόγηση αν και πρόσθεσε πως στόχος είναι να συμφωνήσουμε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα».

Όπως είπε ο Επίτροπος θα έρθει στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου για το σκοπό αυτό. «Αν κλείσουμε την αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία», τόνισε.

Αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στην Αθήνα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ελληνική κυβέρνηση στέλνοντας ειδικευμένα στελέχη με εμπειρία από τη χώρα τους σε θέματα μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα με μια κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα συζητηθεί καθόλου το ζήτημα του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ψαλίδισε τις όποιες ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα γύρω από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.

"Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Πρόσθεσε πως η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει. "Τίποτε δεν έχει αλλάξει", δήλωσε.

Τις ελληνικές προσδοκίες φρόντισε να μαζέψει και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος είπε ότι στα συμπεράσματα της απόφασης του Eurogroup υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, μετά το 2018.

Ελπίζω να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων πριν το τέλος του χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις τουESM για το χρέος

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ είπε ότι στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο ESM τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά το χρέος.

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ο κ. Ρέγκλιγνκ είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM. Δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση κι αν επιλεγεί.

Ο κ. Ρέγκλιγνκ υπενθύμισε ότι στις 26 Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 2,8 δισ., σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής λάβει ποσό 31,7 δισ.

Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει δάνεια 173,5 δισ. προς την Ελλάδα, κάτι που καθιστά τους δύο οργανισμούς σε μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ