Ρέγκλινγκ: Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται

Ρέγκλινγκ: Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται
Η περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και η αναστολή πληρωμής των τόκων τους για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να συζητηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

«Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή (της καταβολής) τόκων», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την προσέγγιση αυτή μεταφέρεται το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει: «Όχι, είναι λάθος αυτός ο τρόπος θεώρησης. Πρώτον, το επιτόκιό μας είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επομένως, το βάρος του επιτοκίου δεν μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, αλλά θα παραμείνει χαμηλό και στο μέλλον. Ως συνέπεια, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Δεύτερον, τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό είναι επίσης προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM είναι κατηγορηματικός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να παραμείνει το ΔΝΤ, απαντά : «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πως «η Eλλάδα πλέει σε πιο ήρεμα νερά σε σχέση με πέρυσι» και ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση απαντά: «διότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι λ.χ. η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι΄αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος».

Σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ λέει ότι επισήμως είναι 86 δις. ευρώ, αλλά ο ESM αναμένει ότι θα είναι πολύ μικρότερο. «Επί του παρόντος, εκτιμούμε ότι θα χρειασθούν 60 δις. ευρώ έως το 2018. Προσαρμόζουμε συνέχεια αυτή την εκτίμηση. Για παράδειγμα, εάν η παγκόσμια οικονομία διολίσθαινε σε μεγάλη ύφεση, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε αυτή την εκτίμηση προς τα πάνω».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί». Συμφωνεί πάντως με την εκτίμηση του Επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου. «Αυτό είναι δυνατό, επειδή τα θέματα έχουν αναγνωρισθεί και οι κύριοι στόχοι έχουν τεθεί. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για αυτά. Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι το προσφυγικό έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Ρέκλινγκ είναι σαφής ως προς το αν θα δοθούν οικονομικά περιθώρια εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης: «Οχι, τα δύο θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM). Και είναι σωστό αυτό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει δάνεια, για τους μετανάστες όμως είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα θα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Ναι, η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή. Μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί». «Με βάση την εμπειρία μου, οι πιστωτές θα επιμείνουν στους όρους τους. Και αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ