Φάιμαν: "Άχρηστες" οι προτάσεις παραιτέρω μείωσης των κατώτατων συντάξεων

Φάιμαν: "Άχρηστες" οι προτάσεις παραιτέρω μείωσης των κατώτατων συντάξεων
Την εκτίμηση ότι προτάσεις για παραιτέρω μείωση των κατώτατων συντάξεων είναι άχρηστες, έκανε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, υπογραμμίζοντας ότι σαφής στόχος της κυβέρνησής του είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική ασφάλισή τους.


Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής όπου συζητήθηκε η ελληνική κρίση ο Φάιμαν είπε ότι είναι κοινό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε και την τελευταία στιγμή, ενώ θα πρέπει να κινηθούν και οι δύο πλευρές - αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις που να είναι αξιόπιστες και να δημιουργούν εμπιστοσύνη, και κατόπιν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης για να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους Αυστριακούς βουλευτές, στην περίπτωση που υπάρξει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει ευκαιρίες, να ταχθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει τα ελλείμματα που παρατηρούνται στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματικότητα των οικονομικών και φορολογικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, έστω και αν τα ελλείμματα αυτά δεν τα έχει προκαλέσει η ίδια.

Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αξιόπιστα και κατανοητά, με ποιους νόμους και με ποιες διατάξεις θα επαναφέρει μία πορεία που θα είναι προβλέψιμη και σταθερή και θα δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους να την εμπιστευτούν, προπάντων στους υπουργούς Οικονομικών και στους κυβερνητικούς υπευθύνους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αυστριακός καγκελάριος περιέγραψε την κατάσταση για την Ελλάδα ως πολύ σοβαρή, σημειώνοντας ότι, ακόμη και για εκείνους που είναι πολύ αισιόδοξοι, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Κυριακή αποτελεί την τελευταία δυνατότητα να ψηφίσουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα και ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Τόνισε ότι ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην αξιοποιήσει μέχρι τέλους τη δυνατότητα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη συνέχιση του προγράμματος.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής κρίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι αυτή προκλήθηκε από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών και από τις μεγάλες ελλείψεις στο Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η κρίση έχει φυσικά πλήξει, όχι εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή τα έχουν εξασφαλίσει με τους φορολογικούς τους συμβούλους, αλλά εκείνους που δεν μπορούν να αμυνθούν, δηλαδή τους φτωχότερους, τους πλέον αδύναμους, τους ανέργους, τους ανειδίκευτους, εκείνους που δεν έχουν τις ευκαιρίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ