ΤτΕ: Η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα οδηγήσει σε Grexit

ΤτΕ: Η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα οδηγήσει σε Grexit
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζει απαραίτητη τη σύναψη µιας νέας συµφωνίας µε τους εταίρους προκειμένου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής για το 2014-2015, «να αποσοβηθούν οι άµεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήµερα για την οικονοµία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί µια διατηρήσιµη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης σε αντίθετη περίπτωση «η αποτυχία στις διαπραγµατεύσεις θα είναι η αρχή µιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και ―πιθανότατα― από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια ελεγχόµενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόµαστε σήµερα µε τη βοήθεια των εταίρων, θα µετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, µε µεγάλους κινδύνους για τοτραπεζικό σύστηµα και τη χρηµατοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρηµένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγµατική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό.

Περιγράφοντας δε την επόμενη ημέρα μετά μια τέτοια εξέλιξη αναφέρει ότι «όλα αυτά σηµαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. Η Ελλάδα, από ισότιµο µέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών, θα µετατραπεί σε µια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης».

Η Τράπεζα της Ελλάδας χαρακτηρίζει, μάλίστα, «ιστορική επιταγή» τη συμφωνία με τους εταίρους.

Όσον αφορά, δε, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εκτιμά ότι «υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που αποµένει να διανυθεί για την ολο κλήρωση της συµφωνίας είναι σχετικά µικρή».

Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομία είναι ότι «η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της οικονοµίας θα γίνει εντονότερη το β’ τρίµηνο του 2015, µε κίνδυνο η οικονοµία να µπει σε µια νέα φάση ύφεσης».

Επαναλαμβάνει, ακόμα, ότι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιµότητας της ανάπτυξης είναι η πλήρης εφαρµογή των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων που έχουν ήδη δροµολογηθεί, καθώς και η επέκταση και εµβάθυνσή τους στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΤτΕ οι εκροές καταθέσεων στο διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015 ανήλθαν στα 30 δισ. ευρώ.


Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος στο συννημένο αρχείο στο τέλος της σελίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ