Αύριο η κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα στη συνάντηση των G7

Αύριο η κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα στη συνάντηση των G7
Με την Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων ξεκίνησε χθες στη Δρέσδη της Γερμανίας το διήμερο των επαφών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. 

Ωστόσο η κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα είναι η αυριανήόπου θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα και των δραματικών δυσκολιών για να επιτευχθεί συμφωνία.

Παρ' όλα αυτά και παρά τις πιέσεις που έχει ασκήσει και η αμερικανική πλευρά για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την αποφυγή «ατυχήματος» στην περιοχή του ευρώ μέχρι να δρομολογηθεί ο νέος κύκλος της νομισματικής πολιτικής της Fed (σταδιακή αύξηση των επιτοκίων) το Βερολίνο, τουλάχιστον από την πλευρά του υπ. Οικονομικών εξακολουθεί να κραδαίνει το… μαστίγιο όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

Ο Λιου με δηλώσεις του προειδοποίησε τους Ευρωπαίους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας απροσεξίας υπογραμμίζοντας ότι η άποψη πως ένα Grexit δεν θα έχει επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι αφελής…

Βέβαια αυτό που φαίνεται να απασχολεί ακόμα περισσότερο το G-7, αλλά που χρονικά έπεται του κινδύνου Grexit είναι το ενδεχόμενο Brexit (έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.) μετά το γνωστό αποτέλεσμα στις βρετανικές εκλογές.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Δρέσδη επισημαίνουν επίσης στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ήδη αρχίσει, ότι σε διαφορά με τον Σόιμπλε η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται να κινείται σε ανάλογο πνεύμα με αυτό του Λιου. Η δήλωσή της μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή ενότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το σύνολο των μεμονωμένων χωρών μελών, έχει εκληφθεί ως έμμεση αναφορά υποστήριξης στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τόσο το Βrexit όσο και το Grexit…

Σε κάθε περίπτωση πάντως αύριο αν και δεν αναμένεται να προκύψουν «λύσεις» στο ελληνικό θέμα εν τούτοις εκτιμάται ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περισσότερο εν αναμονή της συνάντησης της Δευτέρας μεταξύ Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ