Ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα

Ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε το ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ενημέρωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, διατυπώνοντας παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των Θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Έλληνες υπουργούς, ούτε καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρισμα φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν έχει υπάρξει κατ? αρχήν συμφωνία στην αναθεώρηση και στα κόκκινα δάνεια. Οι δύο πλευρές έχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: Εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τρίτη, και υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δισεκ. και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος.-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ