Γερμανικές εφημερίδες: Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς

Γερμανικές εφημερίδες: Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς
Βήματα προόδου αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της «βλέπουν» οι γερμανικές εφημερίδες.

Σε ανταπόκριση της κυριακάτικης WELT από τις Βρυξέλλες αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «για πρώτη φορά ένα κανονικό σχέδιο εργασίας».

Σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της FRANKFURTER ALLGEMEINE η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δανειστών σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στο καυτό ζήτημα του ΦΠΑ και να προβεί στην «ενιαιοποίηση» των συντελεστών, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις.Βασιζόμενη σε πηγές από τον κύκλο των διαπραγματευτών η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι η Αθήνα συμφωνεί τόσο με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου όσο και με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης αναφέρεται ότι πρόθεση των διαπραγματευτών είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία , τη λεγόμενη “Staff-Level Agreement”. Αυτή η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την τελική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κατά τις συζητήσεις της με τους πιστωτές της, επισημαίνει η Handelsblatt. Όπως μετέδωσε χθες το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, «σημειώνονται πρόοδοι, όμως παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Spiegel, το οποίο σημειώνει ότι έχουν σημειωθεί προφανή βήματα στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ. Παρόλα αυτά υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία, την οποία έχει επειγόντωςανάγκη η Ελλάδα, είναι ακόμη μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ