Γιατί δεν πήγε σήμερα το πολυνομοσχέδιο στους θεσμούς

Γιατί δεν πήγε σήμερα το πολυνομοσχέδιο στους θεσμούς
Δεν θα κατατεθούν σήμερα στο Brussels Group οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς που βρίσκονται μέσα στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Η καθυστέρηση αυτή θεωρήθηκε ως εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, γεγονός που έγινε αμέσως αισθητό και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει και χρονοδιάγραμμα ούτε για το πότε θα πάει το σχέδιο νόμου στη Βουλήκαι αυτό γιατί πιθανόν η κυβέρνηση θέλει να αφήσει το πολυνομοσχέδιο ανοιχτό, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως θετικό στοιχείο, πάντως, η ελληνική πλευρά εκτιμά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα έχουν νομική μορφή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα πρέπει η διαπραγμάτευση να τρέξει για να προλάβουμε κάποιες ημερομηνίες, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ απάντησε πως «όλοι έχουν στο μυαλό τους κάποιες προκαθορισμένες ημερομηνίες», ενώ ερωτώμενος για το τι θα γίνει αν ο Μάριο Ντράγκι κουρέψει και άλλο τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, είπε πως η ελληνική πλευρά έχει σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν θέλει να αποκαλύψει.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται να εγκρίνει αύριο το απόγευμα το πολυνομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Τι μέτρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Κορμός του πολυνομοσχεδίου, θα είναι αποκλειστικά η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Απριλίου. Στη λύση αυτή κατέληξε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Το πολυνομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:

- βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί για μετρητά, σε κοσμοπολίτικα νησιά. Συγκεκριμένα με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

- αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

- είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

- δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων

- περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

- αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

- υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά

- θέσπιση λοταρίας αποδείξεων

- καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

- λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια

- ηλεκτρονικό διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ

- μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ