Guardian:«Η Αθήνα οδηγείται πιο κοντά σε Grexit»

Guardian:«Η Αθήνα οδηγείται πιο κοντά σε Grexit»
«Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα» αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian με τίτλο «Η Αθήνα οδηγείται πιο κοντά σε Grexit».

«Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο οριακό σημείο να διαβάζουμε το τελευταίο κεφάλαιο ενός ογκωδέστατου βιβλίου που έχει θέμα την ελληνική κρίση. Έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και όχι περισσότερο από το να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης».

«Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, τονίζεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι η έξοδος φαίνεται ολοένα και πιο κοντά. «Ο Αλέξης Τσίπρας που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα, αντιτίθεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό – απαιτήσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ