Συνέντευξη Βαρουφάκη: Κλειδί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση η αντιπρόταση των δανειστών

Συνέντευξη Βαρουφάκη: Κλειδί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση η αντιπρόταση των δανειστών
Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «βλέπει» κατάληξη της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο όμως εμφανίζεται επικριτικός για το ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που ακολουθούν δική τους ατζέντα.

Σεσυνέντευξη που παρεχώρησε στην «Ναυτεμπορική»υποστηρίζει πως η σεναριολογία περί Grexit προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στην Ευρώπη και ότι ρόλο κλειδί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση θα παίξει η αντιπρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα.

«Η διαπραγμάτευση θα λήξει όταν καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία η οποία δίνει στην ελληνική οικονομία την προοπτική της πραγματικής σταθεροποίησης και, περαιτέρω, της ουσιαστικής ανάπτυξης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, με τρόπο που διαφέρει εντυπωσιακά από την αντιμετώπιση που είχε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σαμαρά σε συνθήκες όμοιες με τις σημερινές.

«Η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και γι’ αυτό πασχίζει να λήξουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, όμως, δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», τόνισε.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε Κίνα και Ρωσία για αναζήτηση χρημάτων επαναλαμβάνει ότι «η λύση στην κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας αφορά την ευρωπαϊκή οικογένεια, και πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της Ε.Ε. Η σύσφιγξη και καλλιέργεια σχέσεων με χώρες εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε., οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, και θέληση να τα προωθήσουν στη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας, αποτελεί εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο».

Για το θέμα του χρέους ο κ. Βαρουφάκης προτείνει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη πέντε σημείων:

1. Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

2. Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

3. Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.

4. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο ότι οι συναντήσεις μαζί του έγιναν όλες σε εξαιρετικό κλίμα και με την ευθύτητα που απαιτεί η συγκυρία προσθέτοντας ότι αναμένει μια επίσκεψή του «είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία που θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων να οραματίζονται την Ευρωζώνη ως πεδίο ευημερίας και δημοκρατίας, κοινό για όλους τους Ευρωπαίους»

Τέλος, δηλώνει ότι δεν σκέφτηκε «ούτε μια στιγμή» να παραιτηθεί αφού, όπως λέει, «όταν αποδεχθήκαμε την κυβερνητική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι γνωρίζαμε πως αναλαμβάναμε σε συνθήκες σχεδιασμένης ασφυξίας, που στόχο είχαν να ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ