Μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και το Φεβρουάριο

Μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και το Φεβρουάριο
Στα 140,46 διs ευρώ υποχώρησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων τον Φεβρουάριο καθώς οι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια ύψους 7,57 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα λόγω της αβεβαιότητας και της φημολογίας πέρι Grexit.

Της Έφης Καραγιώργου

Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ απέσυραν από τις τράπεζες τα νοικοκυριά μέσα στον Φεβρουάριο ενώ αν προστεθούν και οι αναλήψεις των επιχειρήσεων, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώνεται στα 7,57 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, οι αναλήψεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ανέρχονται πλέον στα 23,829 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι κινήσεις του Μαρτίου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, έχουν ρίξει το υπόλοιπο των καταθέσεων κάτω από τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν ως εξής:

  1. Το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 140,468 δισεκατομμύρια ευρώ από 148,042 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο.
  2. Αν απομονωθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, προκύπτει ότι αυτές περιορίστηκαν στα 120,11 δισεκατομμύρια ευρώ από 125,465 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη μείωση, προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες υποχώρησαν στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 72,933 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο.

Επίσης από τις τράπεζες τα τελευταία 6 χρόνια έχουν φύγει καταθέσεις συνολικο ποσού περί τα 100 δις ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στα 238 δις ευρώ για να υποχωρήσουν το Φεβρουάριο στα 140 δις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ