"Μοιραία" για την Ευρωζώνη η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

"Μοιραία" για την Ευρωζώνη η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων
«Μοιραίο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να συγκαλυφθεί «με τεχνάσματα» το βάρος του χρέους και να ξεχαστούν τα μαθήματα που άντλησε

η Ευρώπη από την κρίση ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και προειδοποιεί για τον κίνδυνο έντονων αναταραχών στην Ευρωζώνη, εάν τεθεί και πάλι υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.

Δεν επιτρέπεται «καμία χαλάρωση, αντιθέτως (χρειάζεται) πολύ περισσότερο η ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων», επισημαίνει ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στο οποίο μάλιστα επικρίνει το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως τονίζει, «δεν αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο».

Ο κ. Βάιντμαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικρίνει κυρίως την Γαλλία, από όπου αναφέρει ότι προέρχονται οι πιο ισχυρές φωνές υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη αναγκάστηκε να διαθέσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση ορισμένων χωρών, ενώ η νομισματική πολιτική έχει εν μέρει φθάσει στο όριο της εντολής της. «Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε: δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό ιδιωτικού ή δημόσιου χρέους», σημειώνει ο Γενς Βάιντμαν στο άρθρο του και ζητά να προστατευθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες από τις πολιτικές παρεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ