Χατζηδάκης: Με «πατημένο το γκάζι» προχωρούμε στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Χατζηδάκης: Με «πατημένο το γκάζι» προχωρούμε στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η άμεση ενημέρωση από τους εκπροσώπους των Φορέων προς τα μέλη τους σχετικά με την υποχρέωση που έχουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

Με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, που εμπλέκονται άμεσα στο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Στη συνάντηση συζητήθηκε αφενός η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες τόσο σε νομοθετικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (Υπουργείο, ΑΑΔΕ, πάροχοι POS και ταμειακών, τεχνικοί εγκατάστασης κ.λπ.). Αφετέρου τονίστηκε προς κάθε πλευρά ότι το έργο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς αποτελεί, εκτός των άλλων, και έργο-ορόσημο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στο έργο της διασύνδεσης προχωράμε με πατημένο το γκάζι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τους εκπροσώπους της αγοράς, αλλά και να αντιμετωπίσουμε μαζί τα όποια προβλήματα μας μεταφέρουν και τα οποία είναι λογικό να προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτού του τόσο σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου».

Ανταλλαγή απόψεων

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε από την πλευρά του πως «η συνάντηση αυτή στόχο έχει μια ουσιαστική και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων με όλη την αγορά ώστε να λύσουμε απορίες, να δώσουμε διευκρινίσεις, αλλά και να ακούσουμε ουσιαστικά ζητήματα και να προγραμματίσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Είμαι σίγουρος πως μετά και από αυτή τη συνάντηση οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν και θα φτάσουμε στο επιθυμητό από όλους – κυβέρνηση και αγορά – αποτέλεσμα».

Τα emails της ΑΑΔΕ

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η άμεση ενημέρωση από τους εκπροσώπους των Φορέων προς τα μέλη τους σχετικά με την υποχρέωση που έχουν να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Ήδη έχουν σταλεί δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά emails από την ΑΑΔΕ στους υπόχρεους διασύνδεσης, οι οποίοι και πρέπει άμεσα να έρθουν σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει ο 4ος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που θα επιτρέπει την επιδότηση μέσω «voucher» μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, o Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδος Άγγελος Δερετζής και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος.

Οι 11 νομοθετικές διαδικασίες

Τέλος, υπενθυμίζεται η σημαντική πρόοδος που έχει ήδη γίνει από πλευράς Υπουργείου και ΑΑΔΕ καθώς ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα 11 νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνταν προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Αναλυτικά:

• Tον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους.
• Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης.
• Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) και δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με την συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων όλων των φορέων με στόχο τον συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση της πορείας του έργου.
• Καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.
• Πριν από λίγες ημέρες προηγήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τους εκπροσώπους των παρόχων ταμειακών μηχανών, τερματικών POS καθώς και των τεχνικών εγκατάστασης όπου συμφωνήθηκε τόσο ο καλύτερος συντονισμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας αναβάθμισης των λογισμικών που είναι προϋπόθεση της διασύνδεσης όσο και η ταχύτερη τροφοδότηση στην αγορά επιπλέον POS.
• Τέλος, η ΑΑΔΕ αποστέλλει καθημερινά χιλιάδες e-mails στους επαγγελματίες που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματα τους προκειμένου να το πράξουν άμεσα ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ