Έσπασε τα κοντέρ με 35 δισ. το 10ετες ομόλογο - Η Ελλάδα αντλεί 4 δισ. ευρώ

Έσπασε τα κοντέρ με 35 δισ. το 10ετες ομόλογο - Η Ελλάδα αντλεί 4 δισ. ευρώ

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας

Με προσφορές που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2034.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ από την έκδοση.

Έτσι ο δείκτης κάλυψης άγγιξε σχεδόν το εντυπωσιακό 10x (8,75x), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,45% (80 μονάδες βάσης από το mid swap), δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 3,5% (85 μονάδες βάσης από το mid swap).

Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας την οποία πλέον η Ελλάδα απολαμβάνει από τέσσερις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης.

Fitch, Standard & Poor’s, Scope και DBRS από το β’ εξάμηνο του 2023 έχουν επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Moody’s αναμένεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου.

Το φετινό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την άντληση συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Επομένως, εφόσον σήμερα «σήκωσε» 4 δισ. ευρώ, τότε αυτομάτως κάλυψε το 40% του τελικού στόχου.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 3,28% με το spread να κινείται και πάλι κάτω 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.

Η μείωση αυτών των περιθωρίων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αφότου η μακροχρόνια κρίση χρέους απείλησε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα στην αγκαλιά των δανειστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ