Simkus: Η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το PEPP

Simkus: Η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το PEPP

Με τα επιτόκια να έχουν πιθανότατα αγγίξει «ταβάνι», εντείνεται η συζήτηση για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η ΕΚΤ θα έπρεπε να σκεφτεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της σχετικά με τη συνέχιση της επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας ύψους 1,7 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Gediminas Simkus.

Όταν ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί η αντικατάσταση των τίτλων μέχρι το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός προβλεπόταν να είναι πολύ χαμηλότερος, δήλωσε ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πρέπει να συζητήσουμε γιατί η κατάσταση έχει αλλάξει – είναι πολύ προφανές», δήλωσε ο Simkus την Παρασκευή στο Μαρακές. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το σταματήσουμε νωρίτερα».

Με τα επιτόκια να έχουν πιθανότατα αγγίξει «ταβάνι», εντείνεται η συζήτηση για το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – ενδεχομένως συρρικνώνοντας ταχύτερα τον ισολογισμό της. Ενώ έχει ήδη σταματήσει ορισμένες επανεπενδύσεις, ο ευέλικτος χαρακτήρας αυτών που υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας, γνωστό ως PEPP, χρησιμεύει επίσης ως πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των διακυμάνσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι πρόσφατες ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις συζητήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την πρόωρη εκτόξευση του PEPP, δήλωσε ο Simkus.

«Δεν βλέπω κίνδυνο από την άποψη του κατακερματισμού», είπε. Οι συζητήσεις σχετικά με το PEPP είναι «βασικά μια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ