Κακά μαντάτα από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Δυσκολεύει το έργο της ΕΚΤ

Κακά μαντάτα από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - Δυσκολεύει το έργο της ΕΚΤ

Προβληματισμός για τις επόμενες νομισματικές κινήσεις

Επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς οι συνθήκες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τον τομέα των υπηρεσιών να ακολουθεί τη μεταποίηση σε βαθιά πτώση.

Οι δείκτες PMI για τον Αύγουστο δείχνουν συρρίκνωση μεγαλύτερη των προβλέψεων στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα σε Γερμανία και Γαλλία. Οι επιχειρήσεις και στις δύο χώρες διαπίστωσαν εξασθένηση της ζήτησης και μείωση στις ανεκτέλεστες παραγγελίες, κάτι που αποτελεί δυσοίωνο σημάδι για το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της S&P Global για τη Γερμανία υποχώρησε στο 44,7, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών, από 48,5 τον Ιούλιο. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη Γαλλία παρέμεινε στάσιμος στο 46,6, αρκετά χαμηλότερα από το όριο του 50, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο PMI υποχώρησε τον Αύγουστο στο 47, από 48,6 τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική νομισματική σύσφιγξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών στη Γαλλία υποχώρησε με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Αύγουστο, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε για 7ο συνεχόμενο μήνα. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 4ο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώθηκαν.

«Η γαλλική οικονομία έχει βαλτώσει. Ίσως να πηγαίνουμε προς συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο», λέει στο Bloomberg ο Norman Liebke, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Τα προβλήματα της Γερμανίας είναι χειρότερα. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι ο κλάδος θα αποδεικνυόταν ανθεκτικός μπροστά στην καταστροφική πτώση της βιομηχανίας.

Επιπλέον, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε ανοδική τροχιά, με τις εταιρείες υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν μια επιτάχυνση στην αύξηση των δαπανών τους, λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων και των αυξήσεων στους μισθούς.

«Οι όποιες ελπίδες ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να σώσει τη γερμανική οικονομία έχουν εξανεμιστεί», λέει στο Bloomberg o Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. Το μοντέλο του οίκου «βλέπει» τώρα συρρίκνωση της οικονομίας σχεδόν κατά 1%.

Έπειτα από την ανακοίνωση των δεικτών PMI, οι επενδυτές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την ευρωπαϊκή οικονομία και μείωσαν τα στοιχήματα για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος. Ειδικότερα, οι traders βλέπουν τώρα πιθανότητες 60% για αύξηση των επιτοκίων το τετάρτο τρίμηνο του έτους, από 80% προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ