Reuters: Πέντε απαντήσεις για τις αγορές μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ - Ερχεται η επενδυτική βαθμίδα

Reuters: Πέντε απαντήσεις για τις αγορές μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ - Ερχεται η επενδυτική βαθμίδα

Πέντε ερωτήματα για τις αγορές με φόντο τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναμέτρηση της Κυριακής (21/5), θέτει το πρακτορείο Reuters.

"Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες επειδή υπάρχει ισχυρή πολιτική σταθερότητα", δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

Ακολουθούν πέντε ερωτήματα για τις αγορές

1) Τι θα συμβεί μεταξύ τώρα και των δεύτερων εκλογών;

Καθώς κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία σε αυτόν τον γύρο, από τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στα τρία πρώτα κόμματα τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, τα υπόλοιπα κόμματα είναι απίθανο να μπορέσουν να σχηματίσουν συνασπισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα.
"Ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα κίνητρο να επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού ... καθώς οι έδρες μπόνους που κατανέμονται στις δεύτερες εκλογές καθιστούν τη νίκη της ΝΔ σχεδόν βέβαιη", δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisors.

2)Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τις τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας να βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.

Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs τονίζει ότι η υλοποίηση του σχεδίου του Μητσοτάκη για τον περίπου τριπλασιασμό των δαπανών για τα κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το "τελικό βήμα" για την αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, παρά τις αξιολογήσεις "σκουπίδια", και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα το οδηγούσε χαμηλότερα, εν αναμονή της ενδεχόμενης επιλεξιμότητας για τους δείκτες κρατικών ομολόγων.

Η Annalisa Piazza, αναλύτρια έρευνας σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο.

3) Θα αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικά περιουσιακά στοιχεία;

Οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει μεγάλες υπεραποδόσεις φέτος και το προβάδισμα του Μητσοτάκη τις ενίσχυσε περαιτέρω.

Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Αθήνας σημείωσε ράλι άνω του 7% τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, στο 3,89%, πολύ μακριά από το 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις ελληνικές μετοχές να καταρρεύσουν κατά 24% εκείνο το έτος και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φτάσει στο 19%.

"Γνωρίζοντας ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι φιλοεπενδυτική, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές μετοχών αντιδρούν έτσι", δήλωσε ο δήλωσε ο Al Alevizakos, διευθύνων σύμβουλος έρευνας του AXIA Ventures Group.

4) Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις μετοχές;

Οι ελληνικές τράπεζες ηγούνται των κερδών του χρηματιστηρίου, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Alpha Services and Holdings, τη Eurobank και την Πειραιώς να σημειώνουν άνοδο περίπου 15%.

Το ενδεχόμενο για μια μονοκομματική κυβέρνηση σημαίνει λιγότερη μεταβλητότητα από ό,τι αναμενόταν και είναι επίσης πολύ υποστηρικτικό για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Αλεβιζάκος της AXIA Ventures.

Αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει μερίδια σε καθένα από αυτά τα ονόματα, σχεδιάζει να αποσύρει τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 30% μέχρι στιγμής φέτος έναντι ανόδου 9,5% για τον ευρωπαϊκό STOXX 600. Η στροφή του προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της ελληνικής υπεραπόδοσης.

5)Τι γίνεται με το ευρώ;

Έναυσμα για την πώληση του ευρώ στο παρελθόν, οι εκλογές δεν αποτελούν μεγάλη υπόθεση για τους συναλλασσόμενους με το συνάλλαγμα αυτή τη φορά.

"Το όλο θέμα των "περιφερειακών πιέσεων" έχει περάσει πραγματικά σε δεύτερη μοίρα", δήλωσε ο Adam Cole, επικεφαλής στρατηγικής FX στην RBC Capital Markets.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ