ΕΕ: Eτοιμάζει το ψηφιακό ευρώ - Δεν είναι «Big Brother» λέει η McGuinness

ΕΕ: Eτοιμάζει το  ψηφιακό ευρώ - Δεν είναι «Big Brother» λέει η McGuinness

H επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα ένα σχέδιο νόμου της ΕΕ που θα του έδινε νομική βάση

 

 


Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει με την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ, η επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα ένα σχέδιο νόμου της ΕΕ που θα του έδινε νομική βάση, εάν ληφθεί απόφαση να προχωρήσει.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να διατηρεί προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διερευνήσει τις δραστηριότητες των ανθρώπων και να καταστήσει δυσκολότερη τη χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση πληρωμών και αγορών.


Ένα ψηφιακό ευρώ που θα προσφέρει επιλογές για την πραγματοποίηση πληρωμών και δεν είναι «Big Brother» που επιδιώκει να ελέγξει τους ανθρώπους, δήλωσε την Τετάρτη η επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mairead McGuinness στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το Reuters.

"Σέβομαι όσους έχουν αυτήν την άποψη, αλλά ειλικρινά θα τους ζητούσα να ηρεμήσουν λίγο. Δεν πρέπει να απευθύνουμε αυτό το θέμα στους πολίτες σε αυτήν την αίθουσα ως οποιαδήποτε αίσθηση ενός έργου ελέγχου. Είναι ένα έργο επιλογής", είπε η McGuinness είπε.


Εάν η ΕΕ αποφασίσει να χορηγήσει επίσημο καθεστώς «νόμιμου χρήματος» σε ένα ψηφιακό ευρώ, το μπλοκ θα πρέπει να πράξει το ίδιο για την έκδοση σε μετρητά του ενιαίου νομίσματος, είπε η McGuinness.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου ένα σχέδιο νόμου για να διασφαλίσει ότι η μορφή μετρητών του ευρώ είναι νόμιμο χρήμα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2021, δήλωσεh McGuinness.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι νόμιμο χρήμα σημαίνει υποχρεωτική αποδοχή του ευρώ σε πλήρη ονομαστική αξία, μαζί με εξουσία απαλλαγής από τις υποχρεώσεις πληρωμής ή απαλλαγής από το χρέος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας μελετούν μια ψηφιακή έκδοση της λίρας και η BoE έχει πει ότι θα έχει το ίδιο νομικό καθεστώς με τα μετρητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ