Αναδρομικά συνταξιούχων: Εκκρεμότητες, αδικίες και ερωτηματικά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εκκρεμότητες, αδικίες και ερωτηματικά

Την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πρόκειται για τους παλαιούς συνταξιούχους , όσους δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου του Μαίου 2016 και είχαν σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1000 ευρώ. Τα αναδρομικά αφορούσαν τις περικοπές της κύριας σύνταξης για το 11μηνο από Ιούνιο 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 , με βάση  την απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας .

Η καταβολή των αναδρομικών μπορεί να έφερε ένα χαμόγελο σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους , ωστόσο ήταν πολλές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες και οι πικρίες που εκφράστηκαν , ενώ είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ψάχνουν εναγωνίως να τους εξηγηθεί πως προέκυψαν μικρότερα ποσά από αυτά που περίμεναν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή προσπαθώντας να δώσουμε και κάποιες, χρήσιμες πιστεύουμε, απαντήσεις.

Και πρώτα –πρώτα να τονίσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών , αφού σε πολλούς δικαιούχους δεν καταβλήθηκαν , ενώ μένει και η μεγάλη ομάδα των κληρονόμων , πάνω από 170 χιλιάδες , για τους οποίους θα υπάρξει ειδική διαδικασία και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που διαμαρτύρεται για τα ποσά που καταβλήθηκαν , αφού είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ανέμεναν.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί στους οποίους φαίνεται να έχουν γίνει λάθη , τα οποία λογικά θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα.

Πολλοί όμως είναι εκείνοι στους οποίους δεν είχαν γίνει οι ανάλογες περικοπές το 11μηνο από Ιούνιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016.

Πρόκειται κυρίως για όσους δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησης μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ή είχαν λάβει την κύρια σύνταξη μόνο και η επικουρική τους απονεμήθηκε ένα- δύο χρόνια μετά.

Εάν, για παράδειγμα ένας ιδιωτικός υπάλληλος πήρε την κύρια σύνταξή του το 2014 , με ένα ποσό 1.400 ευρώ και την επικουρική το 2017 , οι περικοπές που έγιναν το κρίσιμο 11μηνο είναι 5% και όχι 10% που διαμορφώθηκαν μετά την καταβολή και της επικουρικής σύνταξης. Επομένως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που βλέπει στα εκκαθαριστικά του από το 2017 και μετά 10% μείωση της κύριας σύνταξης για το 11μηνο θα καταβληθεί το ποσό που παρακρατήθηκε , δηλαδή το 5% και όχι το 10% .

Μια άλλη ομάδα συνταξιούχων είδαν στους λογαριασμούς να κατατίθενται μικρά ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Ήταν αναμενόμενο αφού για συντάξεις που ήταν οριακά πάνω από 1000 ευρώ και με δεδομένο ότι ο νόμος 4093 / 2012 προέβλεπε ότι μετά τη μείωση του 5% η σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται των 1000 ευρώ, οι περικοπές και επομένως οι επιστροφές ήταν μερικά ευρώ και όχι στο 5% της σύνταξης .

Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από όσα συζητήθηκαν πολύ με αφορμή την καταβολή των αναδρομικών.

Εκείνο όμως που θα συνεχίσει να απασχολεί το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλει τα ποσά για τις αντίστοιχες περικοπές των δώρων εορτών και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων .

Είναι μια σημαντική εκκρεμότητα , η οποία εφόσον δεν αντιμετωπιστεί , θα οδηγήσει σε νέο κύμα προσφυγών , με επιβάρυνση των συνταξιούχων αλλά και των δικαστηρίων.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ