Ούτε μια νέα σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση εδώ και τέσσερα χρόνια

Ούτε μια νέα σύνταξη με παράλληλη ασφάλιση εδώ και τέσσερα χρόνια

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων. Ήδη μόνο για τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες στο τέλος Αυγούστου είχαν ξεπεράσει τις 170.000. Για τις επικουρικές επίσης ο αριθμός φθάνει τις 105.000.

Μεγάλο πρόβλημα λοιπόν για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους από τους οποίους το 65% δεν λαμβάνει ούτε καν προσωρινή σύνταξη.

Μέσα στις πολλές εκκρεμότητες θα πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνες που αφορούν στην παράλληλη ασφάλιση , όπου παρατηρείται μια ακραία μορφή καθυστερήσεων .

Με το νόμο 4387/2016 για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή και περισσότερους φορείς , προβλέπεται η χορήγηση μιας ενιαίας σύνταξης με προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο.

Έχουν περάσει 4 χρόνια και 5 σχεδόν μήνες , έχουν κατατεθεί πολλές χιλιάδες αιτήσεις για απονομή της σύνταξης με αυτό το νέο καθεστώς , έχουν εκδοθεί 5-6 ερμηνευτικές εγκύκλιοι , τελευταία ήταν πριν από περίπου 20 ημέρες , ωστόσο ούτε μια απόφαση δεν έχει εκδοθεί με αυτό το νέο καθεστώς .

Έτσι λοιπόν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες , που είχαν παράλληλα και ασφάλιση στο ΙΚΑ για πολλά ή λιγότερα χρόνια, μηχανικοί που ήταν ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, γιατροί που ασφαλίστηκαν παράλληλα στο ΤΣΑΥ και το Δημόσιο , δημοσιογράφοι που ασφαλίστηκαν στο ΤΣΠΕΑΘ και σε άλλα ταμεία και άλλοι πολλοί , δεν έχει πάρει ούτε ένας σύνταξη με υπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης, εφόσον υπέβαλε αίτηση από 13/5/2016 και μέχρι σήμερα.

Στην καλύτερη περίπτωση έχουν πάρει ορισμένοι τη σύνταξη από το ένα ταμείο και αναμένουν την προσαύξηση από το δεύτερο , από το οποίο μέχρι το νόμο 4387/2016 θα ελάμβαναν στην πλειοψηφία τους δεύτερη αυτοτελή σύνταξη.

Το πρόβλημα λέει είναι τεχνικό και έχει να κάνει με την εγκατάσταση του λογισμικού , με βάση το οποίο θα εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις. Κατανοητό γιατί τίποτα πλέον δεν μπορεί να γίνεται με το στυλό και το μολύβι. Τα σύγχρονα μέσα πρέπει να αξιοποιούνται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για τη διαφάνεια στις διοικητικές πράξεις .

Εκείνο ωστόσο που δεν είναι κατανοητό , είναι να χρειάζονται 4-5 χρόνια για μια σχετικά απλή εφαρμογή.

Είναι να αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να λύσουμε σε αυτή τη χώρα σοβαρότερα προβλήματα , όταν δεν μπορούμε να λύσουμε τα απλά.

Προβλήματα που τελικά λειτουργούν σε βάρος των πολιτών , σε βάρος του βιοτικού τους επιπέδου και της δυνατότητας κάλυψης βασικών αναγκών.

Γιατί ένας επαγγελματίας ή και μισθωτός που έχουν διακόψει την εργασία τους και επομένως έχουν μείνει χωρίς εισόδημα , πως μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους , να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και γενικά να βιοποριστούν για 2,3,4,5 χρόνια περιμένοντας να λάβουν αυτά που δικαιούνται;

Η κατάσταση δυστυχώς είναι χειρότερη από ποτέ .

Προβλήματα υπήρχαν πάντοτε αλλά όχι σε τέτοια έκταση και ένταση .

Καλό το μέτρο για την ψηφιακή σύνταξη , αλλά αφορά ελάχιστους.

Πολύ καλό το μέτρο να μπορούν σε ένα- δύο χρόνια οι συντάξεις να απονέμονται άμεσα , αν και φαίνεται πολύ δύσκολο για υλοποιηθεί για το σύνολο των υποψήφιων συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι τότε.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ