Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και οι εκκρεμότητες

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων και οι εκκρεμότητες

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά για τις συντάξεις, όπως προκύπτει και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να θυμίσουμε ποιες είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά για συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα.

Πρώτη μεγάλη κατηγορία είναι οι παλιοί συνταξιούχοι, όσοι ελάμβαναν σύνταξη την περίοδο μέχρι 13/5/2016 ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου. Από τους συνταξιούχους αυτούς θα λάβουν αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις και μόνο όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ. Τα αναδρομικά αφορούν το 11μηνο από Ιούνιο 2015 μέχρι Μάιο του 2016 και πρόκειται να ωφεληθούν περίπου 900.000 συνταξιούχοι.

Το θετικό λοιπόν είναι ότι σε αυτούς τους συνταξιούχους θα διατεθούν 1,4 δις ευρώ και να δούμε πόσα θα είναι τα καθαρά που θα μπουν στις τσέπες τους.

Το αρνητικό είναι ότι σύμφωνα με την ερμηνεία της Κυβέρνησης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα δοθούν τα αναδρομικά για τα δώρα και επιδόματα θερινών διακοπών ούτε τα αναδρομικά των περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα η οποία θα κρατήσει ανοικτό το θέμα των διεκδικήσεων για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που ακούγεται από κυβερνητικούς παράγοντες για νέα πιλοτική δίκη, μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η Κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να κλείσει οριστικά το θέμα των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ , έστω και με την καταβολή τους σε δόσεις, αλλά δεν το έκανε και η επιλογή της είναι προβληματική, αφού αφήνει έξω από τα αναδρομικά την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Παράλληλα για όσους τα λάβουν τα ποσά θα είναι στο 50% περίπου εκείνων που δικαιούνται.

Δεύτερη κατηγορία πολύ μικρότερη σε αριθμό είναι εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν με νόμο Κατρούγκαλου, νέοι συνταξιούχοι και έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης. Το θετικό είναι ότι οι συνταξιούχοι με πολλά σχετικά χρόνια ασφάλισης και μέχρι τα 40 έτη , θα έχουν μια αύξηση στην κύρια σύνταξή τους μέχρι 8% περίπου και η αύξηση αυτή θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναδρομικά από 1/10/2019. Αντίθετα οι παλιοί συνταξιούχοι για τους οποίους θα προκύψει αύξηση μέσα από τον επανυπολογισμό θα λάβουν τη διαφορά αυτή τμηματικά στα επόμενα 5 έτη.

Το αρνητικό σε αυτό το μεγάλο θέμα του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων είναι ότι παρά τη μικρή βελτίωση που επήλθε με το νόμο 4670/2020, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η αδικία σε βάρος των νέων συνταξιούχων και η χαμηλή ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τη σύνταξη για όσους ασφαλίζονται για πολλά χρόνια και πληρώνουν υψηλές εισφορές.

Τρίτη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι ανέλαβαν εργασία μετά τις 12/5/2016. Για τους συνταξιούχους αυτούς μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παρακρατείται το 60% της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Μέχρι λοιπόν το τέλος του χρόνου οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λάβουν αναδρομικά από 1/3/2020 , τις διαφορές των ποσών που προκύπτουν ανάμεσα στο 40% που λαμβάνουν σήμερα και το 70% που προβλέπεται από το νόμο 4670/2020.

Το θετικό είναι ότι για πολλούς από τους συνταξιούχους εργαζόμενους μετά τις 12/5/2016 , που δεν είναι πάνω από 25.000 θα υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Το αρνητικό είναι ότι από 1/3/2022 στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και οι παλιοί συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν τις 13/5/2016. Επισημαίνουμε ότι με βάση το προϊσχύον του νόμου 4387/2016 καθεστώς , για τους συνταξιούχους αυτούς οι μειώσεις στις συντάξεις τους ήταν πολύ μικρότερες , ενώ δεν υπήρχε καμιά μείωση για ποσά συντάξεων μέχρι 1000 ευρώ. Με την εφαρμογή της νέας διάταξης από 1/3/2022 και για τους συνταξιούχους αυτούς , ένας για παράδειγμα συνταξιούχος των 800 ευρώ που εργάζεται δεν έχει σήμερα περικοπή ενώ από την ανωτέρω ημερομηνία θα έχει μείωση 240 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμη στο ασφαλιστικό πολλές αδικίες και αστοχίες που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ