Προσοχή: Κίνδυνος απαξίωσης οικοπέδων

Προσοχή: Κίνδυνος απαξίωσης οικοπέδων

Τη χειρότερη στιγμή που περνάει η κτηματαγορά αλλά και η ελληνική οικονομία διάλεξε η κυβέρνηση να καταργήσει και σε πολλές περιπτώσεις να μειώσει τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ουσία αλλάζει στο σύνολό του τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές  με αποτέλεσμα να μειώσει τις αξίες αυτών των αγροτεμαχίων και στις περισσότερες περιπτώσεις να τις μηδενίσει.

Δε μπορεί να καταλάβει κανείς το σκεπτικό της κυβέρνησης που σ’ αυτή την περίοδο που η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων φέρνει ένα νομοσχέδιο μη αναπτυξιακό. Και χωρίς να έχει υλοποιηθεί το κτηματολόγιο, δασολόγιο καινούργιες εντάξεις στο σχέδιο πόλεως όπου οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Επίσης, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ζώνες οικιστικού ελέγχου ή δεν υπάρχουν καθόλου ή δεν έχουν οριστεί αιγιαλοί σε πολλές τουριστικές περιοχές και αν μη τι άλλο όλα τα οικόπεδα – αγροτεμάχια πληρώνουν εδώ και χρόνια ένφια και άλλους λοιπούς φόρους. Για να κάνεις μια τέτοια μεγάλη καινοτομία με δικαιολογία τα άναρχη δόμηση δεν ακυρώνεις και μηδενίζεις τις περιουσίες των Ελλήνων αλλά θέτεις κανόνες ήπιας δόμησης με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία ανά περιοχή, δημιουργείς ζώνες βιομηχανίας, βιοτεχνίας – τουριστικής υποδομής και αμιγούς κατοικίας και επιτηρείς τις από εδώ και πέρα δομήσεις και αναπτύξεις γης. Διαμορφώνεις ένα τουριστικό χάρτη όπου έχεις ερευνήσει που υπάρχει κορεσμός από τουριστικές μονάδες ή εξοχικές κατοικίες και όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη τέτοιων τουριστικών μονάδων δημιουργείς προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους. Αντί για νομοσχέδια μη αναπτυξιακά καλό θα ήταν να υπάρξουν νομοσχέδια αναπτυξιακά: με δημιουργία η εκσυγχρονισμό μαρίνων, με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό αεροδρομίων – ελικοδρομίων, με καινούργιους βιολογικούς σταθμούς, με καινούργιους δρόμους , πλατείες, συγκοινωνιακά δίκτυα και άλλα πολλά τα οποία φέρουν καινούργιες θέσεις εργασίες , έσοδα στο κράτος αλλά και στους ιδιώτες. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει 15% - 20% ύφεση και δε χρειάζεται νομοσχέδια που μειώνουν την περιουσία των Ελλήνων ιδιοκτητών, αυξάνουν την ανεργία, μειώνουν τις κατασκευές και επηρεάζουν εκατοντάδες επαγγέλματα που ασχολούνται με αυτά. Ας το σκεφτεί πολύ καλά ο πρωθυπουργός πριν βάλει την τελική υπογραφή!!!

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δείτε τα άρθρα του Γιάννη Ρεβύθη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ