Δεν πάει άλλο

Δεν πάει άλλο

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους . Λίγο – πολύ είναι γνωστό τι αλλάζει. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μετατροπή   της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους σε ένα σύστημα κεφαλαιοποίησης  κ.λ.π.

 

Δεν είναι βέβαια γνωστές ακόμη οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού και εάν θα υπάρξουν λύσεις σε πολλά προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί.

Εκείνο όμως που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την πορεία και την αξιοπιστία του ασφαλιστικού μας συστήματος, είναι η λειτουργική κατάσταση των Ταμείων.

Τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι γνωστά από το παρελθόν. Ποτέ όμως ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν δεν είχαμε φθάσει σε αυτή τη διαλυτική κατάσταση, την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Βασικές αιτίες η προχειρότητα με την οποία εξελίχθηκαν οι ενοποιήσεις των ταμείων και η σύσταση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, των δύο ενιαίων Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, η σημαντική μείωση του προσωπικού και η μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων και των ερμηνευτικών εγκυκλίων μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016.

Τα αποτελέσματα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις, οι μεγαλύτερες όλων των εποχών, στην απονομή των συντάξεων, η μεγάλη ταλαιπωρία κάθε συναλλασσόμενου με το ταμείο του, ακόμη και για μια απλή ενημέρωση , ακόμη όμως και η αδυναμία να προσδιοριστούν οι οφειλές και να ολοκληρωθεί η υπαγωγή στις πρόσφατες ρυθμίσεις.

Εκατόν πενήντα χιλιάδες είναι οι εκκρεμότητες μόνο για κύριες συντάξεις και ο χρόνος αναμονής φθάνει τα 4 χρόνια . Να σημειωθεί ότι από τους 150.000 υποψήφιους συνταξιούχους μόνο το ¼ λαμβάνει προσωρινή σύνταξη.

Ας μην μιλήσουμε για τις επικουρικές συντάξεις, όπου οι καθυστερήσεις φθάνουν ακόμη και τα 5 χρόνια.

Και ας μη μιλήσουμε για το μηχανογραφικό σύστημα που παραμένει κλειστό, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης του συνταξιούχου και του κάθε πολίτη στην ενημέρωση σε σχέση με τα ασφαλιστικά του στοιχεία. Αν μη τι άλλο είναι στοιχειώδες δικαίωμα του συνταξιούχου να γνωρίζει πως προκύπτει το ποσό της σύνταξης που κατατίθεται στο λογαριασμό του και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαφορετικό από μήνα σε μήνα, χωρίς να μπορεί να το εξηγήσει.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι χρειάστηκε να δοθεί παράταση μέχρι 31 Μαίου 2020, της προθεσμίας που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, για την εκκαθάριση των οφειλών.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, δείχνουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική στον τομέα οργάνωσης και λειτουργίας των Ταμείων και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι μια ακόμη από τις αιτίες της απαξίωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Μεταξύ λοιπόν των αλλαγών που ετοιμάζονται , είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός με νέο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ολοκλήρωση της διοικητικής ενοποίησης των ταμείων.

Καμιά νομοθετική ρύθμιση και καμιά αλλαγή δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή και βιώσιμη πορεία του ασφαλιστικού μας συστήματος , εάν δεν συνδυαστεί με μια σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία των βασικών του πυλώνων και εν προκειμένω του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ