Είναι αρκετές οι αλλαγές στο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας;

Είναι αρκετές οι αλλαγές στο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας;

Τις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστούν οι αλλαγές για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση επιδότησης  των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και το κόστος για τους ενδιαφερόμενους καθώς δεν θα χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών όπως το ΑΑ γης (προσδιορισμός αξίας ακινήτου από την συμβολαιογράφο).  Αυτή ήταν μια από τις αλλαγές που είχαμε επισημάνει, καθώς δημιουργούσε πρόσθετο κόστος για τον δανειολήπτη αλλά και αργοπορία.

Επίσης οι σημαντικότερες αλλαγές που θα γίνουν είναι οι κάτωθι:

  • Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες, θα δοθεί η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Το πρόβλημα αυτό το είχαμε επισημάνει καθότι αποτελούσε «γκρίζα ζώνη» ειδικά για τους εν διαστάσει συζύγους και για διαζευγμένα ζευγάρια που λόγω της άσχημης σχέσης τους δημιουργούσαν εμπόδια στη διαδικασία.
  • Θα επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους. Βέβαια η αλλαγή αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει και όσους μένουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα και εκμισθώνουν την πρώτη κατοικία τους ώστε να αποκομίζουν ένα εισόδημα από τη δραστηριότητα αυτή.
  • Θα δικαιούνται πλέον της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται προστασία της κύριας κατοικίας.
  • Θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας. Μια άλλη σημαντική εισήγηση είναι η 25-ετία να τροποποιηθεί και να αυξηθεί σε 30-ετία καθότι στη διαδικασία αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν πολύ νέοι εγγυητές. Η τροποποίηση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να πληρώνει μικρότερη δόση.
  • Θα δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια) να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους μέσω της πλατφόρμας.
  • Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, θα διατηρείται η προστασία της κύριας κατοικίας κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.

Στο μεταξύ και ενώ ολοκληρώθηκε η 19η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας :

-Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.471 χρήστες.

- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 31.217 χρήστες.

- Έχουν υποβληθεί 321 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

- Έχουν δοθεί 66 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

- Έχουν ήδη αποδεχθεί 14 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

- Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο και πολλοί δανειολήπτες επιθυμούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να προστατεύσουν το σπίτι τους, αλλά και να ρυθμίσουν το χρέος τους όμως είναι πολλοί λίγοι οι τυχεροί, αφού όπως αναφέραμε μόνο 14 δανειολήπτες επέτυχαν προστασία και ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας. Το βασικό αγκάθι στη ρύθμιση αυτή είναι το χαμηλό όριο των 130.000 ευρώ αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας και ως εκ τούτου η σημαντικότερη τροποποίηση που πρέπει άμεσα να επιτευχθεί είναι αυτό το αυστηρό κριτήριο. Άλλωστε ο σκοπός του νόμου αυτού είναι από τις περίπου 70.000 αιτήσεις του Ν. Κατσέλη που εκκρεμούν, οι περισσότερες να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να μην χρονίζουν αυτές ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας. Η λειτουργία δε της παράλληλης πλατφόρμας για την έξωση των στρατηγικών κακοπληρωτών η οποία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το άρθρο 83 παρ. 5 του Ν. 4695/2019 βοηθά στην επίτευξη του σκοπού του νόμου που δεν είναι άλλος από την προστασία όλων όσων έχουν πραγματική αδυναμία και όχι μόνο όσων έχουν λάβει μικρά ποσά δανείων.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ