Τα οφέλη και οι παγίδες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τα οφέλη και οι παγίδες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

            Το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου είναι πλέον γνωστό σε όλους μας, δεδομένου ότι έχει ήδη δημοσιευθεί το αρχικό του σχέδιο το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της διαβούλευσης.

Θεωρώ ότι αρκετά σημεία του επιδέχονται διορθώσεων προκειμένου αυτό να γίνει δικαιότερο και να αποφευχθούν οι όποιες αδικίες. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη «συμπάθεια» από τους φορολογούμενους , αφού περιλαμβάνει περισσότερες θετικές προς αυτούς διατάξεις, χωρίς όμως την αποφυγή και των ενδεχόμενων παγίδων.

Γεγονός πάντως είναι ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε πολλά χρόνια πίσω, σίγουρα σε βάθος δεκαετίας και πάνω, προκείμενου να βρούμε κάποιο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένονταν με αυτή την θετική αύρα από τους πολίτες. Εξάλλου είχαμε συνηθίσει σε αυτά που περιελάμβαναν αυξήσεις φόρων όπως για παράδειγμα τον φόρο εισοδήματος, επιβολές νέων και μονιμοποιήσεις εκτάκτων φόρων με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών την εισφορά αλληλεγγύης που από έκτακτη μετατράπηκε σε μόνιμη , αλλά και τον ΕΝΦΙΑ που μονιμοποίησε το χαράτσι της ΔΕΗ αλλάζοντας του όνομα, αφού η λογική υπολογισμού του φόρου παρέμεινε ίδια.

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατά βάση περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία επιγραμματικά :

  • Μείωση φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων με θέσπιση του πρώτου κλιμακίου στο 9% , για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με παράλληλη μείωση των συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα , για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως.
  • Το αφορολόγητο των μισθωτών παραμένει σταθερό ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο , χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο περιορισμός της μείωση σε έως τρία τέκνα που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων στο 24% από το 28% που ισχύει σήμερα. Μάλιστα η εν λόγω μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα της φετινής χρήσης και θα φανεί άμεσα στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν το 2020.
  • Μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5% από το 10% που ισχύει για την φετινή χρήση.
  • Θέσπιση κινήτρων αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών που γίνονται για την αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Ολική απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων όσων φορολογουμένων παρουσιάζουν αναπηρίες άνω του 80%.

Αυτά είναι μερικές από τις βασικότερες θετικές προς τους φορολογούμενους διατάξεις που περιλαμβάνονται στις 33 σελίδες του νομοσχεδίου.

Από την άλλη μερικές από τις παγίδες κρύβονται εξίσου σε αυτό με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή που αναφέρθηκε σε προηγούμενο μου άρθρο στην σελίδα του fpress “ Τη μείωση του φόρου την είδες. Την «παγίδα» με τις ηλεκτρονικές πληρωμές την είδες; ”

Άλλη μία παγίδα είναι αυτή που κρύβεται πίσω από την έκπτωση φόρου κατά 40 % σε βάθος τετραετίας για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, αφού η εν λόγω έκπτωση δεν φαίνεται να χορηγείται «δωρεάν» στους φορολογούμενους. Μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφαίρετε ότι σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39, μέχρι και την 31.12.2026.

Το άρθρο 39 στην περίπτωση α, παρ. 3 αναφέρει ότι οι ακόλουθες δαπάνες εκπίπτουν με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.

Με λίγα λόγια, αν δεν αλλάξει κάτι στο νόμο που θα ψηφιστεί , ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα της αυτόματης έκπτωσης του 5% των εισοδήματών από ενοίκια για τα επόμενα 6 έτη. Μέσω αυτού δημιουργείτε ένα παράλληλο κονδύλι φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίζεται από όποιον θα επιθυμεί να καρπωθεί την εν λόγω έκπτωση. (Μπορείτε να κάνετε και τους σχετικούς υπολογισμούς με το εργαλείο του fpress.gr)

Όσο αναφορά πάντως το κομμάτι της φορολογίας των μισθωτών , των συνταξιούχων και των επαγγελματιών εκεί φαίνεται να έχουμε μόνο κερδισμένους αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων ο φόρος μειώνεται αν τα εισοδήματα παραμείνουν τα ίδια. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι μισθωτοί με ένα τέκνο που έχουν εισοδήματα μεταξύ των 20.000 – 52.000 ευρώ , οι οποίοι δεν θα έχουν διαφορά στον φόρο σε σχέση με φέτος.

Στους παρακάτω πίνακες αναλύονται οι φόροι του 2019 , οι φόροι που θα προκύπτουν με τα νέα δεδομένα και οι διαφορές αυτών

*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι Λογιστής - Φοροτεχνικός με άδεια Α’ Τάξεως από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι διαχειριστής της φοροτεχνικής εταιρείας Pantelis & Partners Tax and Accounting Specialists και αντιπρόεδρος της επιτροπής φοροτεχνικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ειδικεύεται σε θέματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θέματα κατοίκων εξωτερικού και φορολογίας παγκόσμιου εισοδήματος, φορολογικών ελέγχων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Δείτε όλα τα άρθρα του Ηλία Χατζηγεωργίου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ