Θα επισκευάσετε το ακίνητό σας; Υπολογίστε κέρδη (και ζημιές) μόνοι σας

Κρυφή παγίδα στη διάταξη για την έκπτωση φόρου ενεργειακής θωράκισης ακινήτων. Δείτε πώς λειτουργεί

Θα επισκευάσετε το ακίνητό σας; Υπολογίστε κέρδη (και ζημιές) μόνοι σας

Πολλά "ψιλά γράμματα" περιλαμβάνει η διάταξη για την έκπτωση φόρου επισκευής ακινήτων. Μπαίνει ανώτατο πλαφόν δαπάνης στα 48.000 ευρώ. Η έκπτωση μοιράζεται σε τέσσερα χρόνια ενώ γίνεται μόνο από τον φόρο εισοδήματος και όχι από τον ΕΝΦΙΑ. Η δαπάνη αφορά μόνο σε παροχή υπηρεσίας και όχι αγορά υλικών και -το κυριότερο- όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και επικαλεστούν την έκπτωση, θα χάνουν την έκπτωση του 5% από το εισόδημα εξ' ενοικίων μέχρι και το τέλος του 2026. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; 

Το fpress.gr κατασκεύασε το εργαλείο που υπολογίζει τις επιπτώσεις γι' αυτούς που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Όπως προκύπτει, υπάρχει κέρδος μόνο γι' αυτούς που θα κάνουν γενναίες δαπάνες πολλών χιλιάδων ευρώ. Οι λεπτομέρειες της διάταξης είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά:

Πρώτον, αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης όπως το εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Δεύτερον, καταργείται για όποιον επικαλεστεί τη σχετική έκπτωση, η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «τιμωρία» προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και το… τέλος του 2026 δηλαδή για μια ολόκληρη εξαετία.

Τρίτον, δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για προμήθεια υλικών παρά μόνο οι εργασίες.

Τέταρτον, η έκπτωση φόρου γίνεται μόνο από τον φόρο εισοδήματος και όχι από τους υπόλοιπους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Και πέμπτον μπαίνει ανώτατο πλαφόν στην δαπάνη που μπορεί να επικαλεστεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου καθώς αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 48.000 ευρώ. Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, ο ιδιοκτήτης που θα επικαλεστεί τιμολόγια μικρής αξίας για επισκευές –π.χ 1000 ή 2000 ευρώ τον χρόνο- κινδυνεύει να πληρώσει και περισσότερα σε σχέση με την επιβάρυνση που υφίσταται σήμερα. Χρησιμοποιείστε το εργαλείο που ακολουθεί και θα καταλάβετε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ