Γιατί οι οιωνοί για την ελληνική κτηματαγορά είναι θετικοί

Γιατί οι οιωνοί για την ελληνική κτηματαγορά είναι θετικοί

Παρατηρείται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης με όλους τους δείκτες να βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Το κλίμα στην ελληνική κτηματαγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά και δημιουργεί θετική ψυχολογία σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Αυτό φαίνεται από την εντυπωσιακή απορρόφηση των χαμηλών επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, την αναθέρμανση των τραπεζών και την έκδοση στεγαστικών δανείων, την πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, την διαμόρφωση φορολογικού πλαισίου για μείωση φορολογικών συντελεστών, την αποπληρωμή μέρους των δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις συναντήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για διευθέτηση βαλτωμένων projects τουριστικού ενδιαφέροντος που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία τύχη και κολλούσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας (και όχι μόνο), από την συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και άλλα θετικά νομοσχέδια που κινούνται με γρήγορες διαδικασίες.

Φέτος, θα σημειωθεί ρεκόρ αγοραπωλησιών, διπλάσιο από τον περσινό, όπου τα έσοδα για τους ιδιοκτήτες πωλούμενων ακινήτων υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δις. Αυτό μεταφράζεται και σε αύξηση φόρων για την κυβέρνηση αλλά και σε αύξηση των επαγγελματιών και εταιρειών που σχετίζονται με την κτηματαγορά – κατασκευές. Η σκέψη για να δίδεται διαβατήριο σε όσους αγοράσουν ακίνητα 2 εκατ. ευρώ και άνω από κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας, κάτι το οποίο μπορεί να αποφέρει άλλα 2 δις ευρώ έσοδα στην ελληνική κτηματαγορά με μείωση των φορολογικών συντελεστών και απαλλαγή του ΦΠΑ στην οικοδομή, θα φέρει το 2020 τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις άδειες παραμονής και γενικά ό,τι καινούριο σχετίζεται με την αγορά ακινήτων θα πρέπει να διέπεται από κανόνες και ισότιμη φορολογική μεταχείριση με άλλα επενδυτικά προϊόντα. Η υψηλή φορολογία στα ενοίκια θα πρέπει να προσεχθεί από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες για μείωση της φοροδιαφυγής, ελάφρυνση των Ελλήνων ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα και των εκμισθωτών που μισθώνουν ιδιαίτερα επαγγελματικά ακίνητα. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να επανασυνεδριάσουν οι επιτροπές για την μείωση των παράλογων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σε πολλές περιοχές, την μείωση των συντελεστών εμπορικότητας (όπου καμία σκέψη δεν θα πρέπει να υπάρχει από το Υπουργείο Οικονομικών για αύξησή τους), κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των τεκμηρίων διαβίωσης προς τους ιδιοκτήτες και τους εκμισθωτές διότι παρατηρείται διαστρέβλωση των τιμών λόγω των ψεύτικων αντικειμενικών αξιών.

Για μια ακόμη φορά προτείνω στην κυβέρνηση την δημιουργία φορέα με αξιόλογους συμβούλους που θα ασχολείται με την διευθέτηση προβλημάτων, νομοσχεδίων και λύσεων για τα ακίνητα, την παρακολούθηση των εξελίξεων του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, τις εντάξεις στο σχέδιο πόλεως, τις αλλαγές χρήσεων γης και ό,τι θα έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνει την ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και κάποια νησιά με παγκόσμιο ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για αναπτυξιακά έργα, ειδική φορολογική μεταχείριση για αύξηση των εισοδημάτων σε αυτές τις περιοχές και μείωση της ανεργίας. Ευελπιστούμε ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης και ότι όλα αυτά δεν θα μείνουν στα λόγια και στα άρθρα, αλλά θα γίνουν πράξη την νέα χρονιά!

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δείτε τα άρθρα του Γιάννη Ρεβύθη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ