Έτσι, θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων

Έτσι, θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων

Πολλές είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τη νέα  Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων.

 

H κατάσταση είναι όντως δραματική και η μετάβαση από την εργασία στη σύνταξη αποτελεί μια πραγματική Οδύσσεια. Οι καθυστερήσεις βέβαια αποτελούν ένα διαχρονικό φαινόμενο στη χώρα μας . Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να πάρουν την πρώτη τους σύνταξη κύρια και επικουρική.

Οι μεγάλες αδυναμίες του νέου ενιαίου ασφαλιστικού μας φορέα , του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έκδοσης των ερμηνευτικών εγκυκλίων μετά το νόμο 4387/2016 , αλλά και τη σημαντική μείωση του προσωπικού , αποτελούν τις βασικές αιτίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί .

Μια κατάσταση που δεν βελτιώθηκε και ένα πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε τα τελευταία 1-2 χρόνια , αφού ο αριθμός των εκκρεμοτήτων αυξάνεται κάθε μήνα κατά 3 με 4 χιλιάδες υποθέσεις.

Μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βρεθούν λύσεις , που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα συμπολιτών μας, οι οποίοι παραμένουν πολλοί από αυτούς χωρίς εισόδημα , όχι για μήνες αλλά για χρόνια.

Μια πρώτη βελτίωση , έστω και προσωρινή , μπορεί να επέλθει άμεσα με την διευκόλυνση για την έκδοση προσωρινών αποφάσεων. Τα εμπόδια που έχουν τεθεί με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να αρθούν , έτσι ώστε να είναι δυνατή η έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης για την πλειοψηφία των υποψήφιων συνταξιούχων . Σήμερα μόλις το 1/3 λαμβάνει προσωρινή σύνταξη.

Ωστόσο η οριστική λύση στο πρόβλημα , δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ,εάν δεν δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων. Σήμερα ακόμη και για το ΙΚΑ που υπάρχει, αφορά ουσιαστικά την περίοδο από 1/1/2002 και μετά . Επιβάλλεται λοιπόν να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο μητρώο στο οποίο θα καταγράφεται όλη η ασφαλιστική ιστορία του εργαζόμενου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει σήμερα η καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης και να εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση ανακεφαλαίωσης , απαιτούνται ένα με δύο χρόνια. Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ενημέρωση του εργαζόμενου από τον ασφαλιστικό του φορέα , σε σχέση με την ασφαλιστική του ιστορία , είναι υπόθεση λίγων δευτερολέπτων και μάλιστα ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί καμιά υπηρεσία.

Είμαστε λοιπόν πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και γενικότερα στην ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Παράλληλα θα πρέπει να προωθηθεί η απλούστευση των διαδικασιών.

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων , η οποία σημειωτέον έγινε με πολύ προχειρότητα, θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών τους και ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση , δηλαδή ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δυσκολότερα προβλήματα για το ασφαλιστικό , όπως τη γήρανση του πληθυσμού , την υψηλή ανεργία , τα χαμηλά εισοδήματα για τους εργαζόμενους και τις ελαστικές μορφές εργασίας , που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης του συστήματος.

Είναι όμως προφανές ότι εάν δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα αντικειμενικά ευκολότερα , όπως είναι αυτό της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή των παροχών, δεν είναι δυνατόν να πείσουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα δυσκολότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ