Τα διδάγματα της κάλπης και οι προεκλογικές παροχές

Τα διδάγματα της κάλπης και οι προεκλογικές παροχές

Από το Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι τις 26 Μαϊου του 2019 η περίοδος κύλισε χωρίς ούτε μία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προκαλέσει και εθνικές εκλογές,  κλείνουν το κύκλο των εκλογών στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα εντός 40 περίπου ημερών.

Είναι από μια πλευρά μια θετική εξέλιξη γιατί η χώρα δεν αντέχει πλέον μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Είναι μια θετική εξέλιξη για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα το συντομότερο δυνατόν. Μια επόμενη ημέρα ιδιαίτερα δύσκολη για όποιον αναλάβει, με την ψήφο του ελληνικού λαού, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και σε αυτή τη νέα προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε πολλές υποσχέσεις, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστες.

Είναι γεγονός ότι οι εκλογές της 26ηςΜαίου και κυρίως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών , έδωσαν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι προεκλογικές παροχές και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την όποια Κυβέρνηση και επομένως και για τη σημερινή. Μια στάση παγιωμένη του εκλογικού σώματος και μια συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί από σειρά μέτρων και πρακτικών όλης της κυβερνητικής θητείας δεν μπορεί να αλλάξει από μέτρα της τελευταίας στιγμής.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες , περισσότερο από ότι συνέβαινε στο παρελθόν, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα και αποδοκιμάζουν την πρακτική αναντιστοιχίας λόγων και έργων. Είναι και αυτό ένα στοιχείο μιας σχετικήςωριμότητας , μετά από όσα έχουμε βιώσει τα χρόνια της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση με τις εθνικές εκλογές κλείνει ή πρέπει να κλείσει ένας μεγάλος κύκλος ψευδαισθήσεων για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα αντιμετωπίζοντας μια σκληρή πραγματικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί.

Η χώρα έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και με τις θυσίες των ελλήνων πολιτών κατάφερε να σταθεί όρθια , αλλά βαριά τραυματισμένη.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αφήσουμε πίσω την κρίση και τις συνέπειές της είναι πολλές και μεγάλες.

Ακούμε για την ανάπτυξη και την αναγκαιότητα επενδύσεων και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα με εξοντωτικούς φόρους και εισφορές , χωρίς σταθερούς κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους και για όλους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν διαθέτει ευέλικτη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, σε μια χώρα με ανεπαρκές κοινωνικό κράτος και με ένα εργασιακό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας.

Ακούμε για το ασφαλιστικό και τις υποσχέσεις για βελτίωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τα οποία και βέβαια θα πρέπει να βελτιωθούν , όχι με ευκαιριακά επιδόματα αλλά μέσα από μια σταθερή πορεία ενίσχυσης του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμιά υπόσχεση για βελτίωση των συντάξεων όταν δεν συζητάμε ως βασική προϋπόθεση τη δραστική μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Όλα αυτά και πολλά άλλα δεν είναι δυνατόν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σχέδιο αλλά πάνω από όλα απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα και να βάλουμε το άλογο μπροστά και όχι πίσω από το κάρο.

Είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία αυτή η νέα προεκλογική περίοδος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, να μιλήσουμε χωρίς τα συνήθη επικοινωνιακά τεχνάσματα, με προγράμματα και συγκεκριμένες πολιτικές για την επόμενη ημέρα.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ