UBS για δασμούς Τραμπ: Αρκετά περιορισμένο το πλήγμα στην ελληνική οικονομία - Η επίπτωση στο ΑΕΠ

UBS για δασμούς Τραμπ: Αρκετά περιορισμένο το πλήγμα στην ελληνική οικονομία  - Η επίπτωση στο ΑΕΠ

Η UBS υπολογίζει το σωρευτικό αρνητικό impact στο ελληνικό ΑΕΠ για το 2026 σε -0,15 ποσοστιαίες μονάδες

Τριπλασιασμό του μέσου δασμολογικού συντελεστή για την Ελλάδα θα σημάνει τυχόν εφαρμογή της απειλής του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζει η UBS.

Ο Trump δήλωσε χθες ανοικτός σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την επιστολή για δασμούς 30% που έστειλε το Σαββατοκύριακο. Αυτή τη στιγμή, οι Βρυξέλλες δουλεύουν μεν για μία εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, προετοιμάζονται όμως για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας καταρτίσει λίστες με τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί ως αντίποινα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που θα είχαν οι δασμοί του 30% στις οικονομίες της περιοχής EMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), η UBS σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα ανέβαζε τον μέσο δασμολογικό συντελεστή στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο 20-30% για την Ελλάδα.

Πάντως, το άμεσο πλήγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, αρκετά περιορισμένο. Και σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι δασμοί του 30% θα ισχύσουν –εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία εν τω μεταξύ ή έστω και εκ των υστέρων- από την 1η Αυγούστου, οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν περισσότερο ορατές το 2026.

Ειδικότερα, η UBS υπολογίζει επιβάρυνση της ανάπτυξης κατά 0,45 ποσοστιαίες μονάδες για την Ουγγαρία, κατά 0,25-0,3 ποσοστιαίες μονάδες για την Τσεχία και την Πολωνία, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για την Ν. Αφρική, κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες για την Ελλάδα και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για το Καζακστάν.

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες επιπτώσεις, η ανάλυση ευαισθησίας της UBS για τις ευρωπαϊκές οικονομίες συνολικά δείχνει ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ του 2025 θα ήταν περίπου 10 μονάδες βάσης και στις 30 μονάδες βάσης για το 2026, εάν οι δασμοί του 30% εφαρμοστούν τελικά.

Συνεπώς, ο οίκος εκτιμά ότι το συνολικό άμεσο και έμμεσο πλήγμα στο ΑΕΠ από τους προτεινόμενους δασμούς θα είναι οριακό (10-20 μονάδες βάσης) για το 2025. Για το 2026 θα είναι πιο έντονο, από 10 έως 60 μονάδες βάσης, με τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να είναι η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία.

Η ευαισθησία επηρεάζεται από το μείγμα των εξαγωγών της κάθε χώρας (ποιο ποσοστό των εξαγωγών της εμπίπτει στους αμοιβαίους δασμούς και ποιο στους κλαδικούς) καθώς και από το ύψος των συνολικών εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ που εμπίπτουν στον ενιαίο δασμολογικό συντελεστή είναι: α) Τσεχία, Πολωνία και Τουρκία (θα επηρεαστεί περίπου το 90% των εξαγωγών) και β) Ουγγαρία, Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (περίπου 60-75%).

Συνολικά, η UBS αναμένει ότι η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από μια αύξηση 10% των αμοιβαίων δασμών θα ήταν στην Τσεχία και την Ουγγαρία (πλήγμα περίπου 25-30 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ), και στη συνέχεια στην Πολωνία και την Ελλάδα (επίδραση περίπου 15-20 μονάδων βάσης), στην Τουρκία και τα ΗΑΕ (επίδραση περίπου 10 μονάδων βάσης). Στις υπόλοιπες χώρες, η επίδραση υπολογίζεται μικρότερη από 10 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ