Πετρέλαιο: Εκτόξευση πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αν κλιμακωθεί η σύγκρουση βλέπουν οι αναλυτές

Πετρέλαιο: Εκτόξευση πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αν κλιμακωθεί η σύγκρουση βλέπουν οι αναλυτές

Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και πέραν αυτού, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς, μετά την αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ αναζωπυρώνοντας τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ. Οποιαδήποτε διαταραχή στην ικανότητά του να προμηθεύει τις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC. Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ενός βασικού σημείου ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

"Οποιαδήποτε επίθεση στην παραγωγή πετρελαίου ή στις εγκαταστάσεις εξαγωγής στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent στα 100 δολάρια, ενώ το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές της τάξης των 120 έως 130 δολαρίων", δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το Ιράν εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση κατά του εβραϊκού κράτους. Η "συντριπτική πλειονότητα" των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποναύαρχο Ντάνιελ Χάγκαρι. Είπε ότι ένα 10χρονο κορίτσι "τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα", αλλά δεν υπήρξαν άλλες απώλειες.

Η επίθεση του Ιράν ήταν αντίποινα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό της Συρίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε μέρος του συγκροτήματος της πρεσβείας του την 1η Απριλίου, σκοτώνοντας επτά Ιρανούς στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων τρεις ανώτερους διοικητές.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι μετά την αεροπορική επίθεση, το "θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν". Προειδοποίησε ωστόσο ότι η απάντησή του θα είναι "σημαντικά πιο αυστηρή" σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω ισραηλινά αντίποινα.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν ελαφρώς χαμηλότερα στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία. Το παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς Brent υποχώρησε 0,31% στα 90,17 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,44% και διαπραγματεύονταν στα 85,28 δολάρια το βαρέλι.

Σε συνδυασμό με την πολυετή υποεπένδυση στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου, η πρόσφατη γεωπολιτική εξέλιξη καθιστά πιο ευάλωτες τις παγκόσμιες προμήθειες αργού, δήλωσε ο Josh Young, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου Bison Interests.

"Οι ανεπαρκείς επενδύσεις καθιστούν την προσφορά πιο εύθραυστη και αυξάνουν την πιθανότητα μιας σούπερ αιχμής πολύ πάνω από τα 100 δολάρια, εάν διακοπεί η προσφορά", δήλωσε.

"Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλά σε αυτόν τον κύκλο, λόγω μιας δεκαετίας υποεπένδυσης στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη", πρόσθεσε ο Young.

Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει μια σημαντική φυσική μείωση της παραγωγής. Το ποσοστό μείωσης για μια συμβατική πετρελαιοπηγή είναι περίπου 15%, χωρίς καμία κεφαλαιακή δαπάνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαταραχών και των καθυστερήσεων που προκαλούν οι θαλάσσιες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι δηλώνουν αλληλέγγυοι με τον παλαιστινιακό λαό.

Ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν;

Κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, το Ιράν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ομάδες που αντιτίθενται στο Ισραήλ, όπως η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούτι της Υεμένης και η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα έχει συχνά αναφερθεί ως ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον βοήθησε "να καταρριφθούν σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι".

"Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν και των πληρεξουσίων του είναι ατσάλινη", δήλωσε επίσης ξεχωριστά ο Μπάιντεν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Αλλά είπε επίσης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο NBC News.

Εάν το Ιράν κλιμακώσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα δεχθούν "νέες πιέσεις για να ενισχύσουν και πάλι τις κυρώσεις", έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Betashares, Ντέιβιντ Μπασανέζε, σε σημείωμά του μετά την επίθεση.

Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ "να φαίνεται ότι το αποδέχονται παθητικά ως μέσο για να διατηρήσουν την καθοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου", πρόσθεσε.

Πηγή: CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ